pietricica turism

* pentru 27 noiembrie, consilierii de Piatra trebuie să ia act că Monicăi Anton i-a încetat de drept mandatul și să-i vacanteze locul la masă
* în caz contrar, sunt pasibili de 2.000 de lei amendă de la ANI
* ”Am uitat să depun la primărie certificatul de grefă, că am deschis acțiune în instanță împotriva Agenției”, declară Monica Anton

La o lună și un pic de când s-a declarat independentă și la câteva zile de când s-a declarat membru PNL, Monica Anton e amenințată cu plecarea din Consiliul Local Piatra Neamț din motive de solicitare și decizie ANI. În ședința de pe 27 noiembrie, consilierilor de Piatra li se propune un proiect de hotărâre privind ”luare act de încetarea de drept a mandatului de consilier local, d-nei Monica ANTON şi declararea locului vacant”, inițiat de viceprimarul Aurelia Simionică.

”Am primit adresa oficială din partea Agenției Naționale de Integritate și ni s-a pus în vedere să introducem acest proiect pe ordinea de zi, altfel riscăm să se întâmple ca la Consiliul Județean și suntem pasibili de amendă fiecare în parte”, a explicat Aurelia Simionică apariția acestui proiect.

Dacă aleșii Pietrei vor lua act de ceea ce spune ANI, rămâne de văzut. Antecedentele nu-i ajută, dacă reamintim aici cazul Andrei Baciu, consilier local 2004-2012, și nici modelul aplicat de Consiliul Județean în cazul Gheorghe Vasiloiu, unde refuzul insistent de a da curs solicitării ANI s-a soldat cu câte 2.000 de lei amendă pentru fiecare consilier județean.

Pe de altă parte, Monica Anton se declară încrezătoare că proiectul va fi retras de pe ordinea de zi până la momentul ședinței, fiindcă meciul său cu ANI e în toi:

”Am uitat să depun la primărie certificatul de grefă, că am deschis acțiune în instanță împotriva Agenției, situație în care hotărârea nu este definitivă, trebuie să așteptăm să se pronunțe instanța”.

Pe 2 octombrie 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat și comunicat că Monica Elena Anton ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27.06.2012 – 26.04.2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, a deținut atât calitatea de avocat în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură «MONICA ANTON», cât și pe cea de practician în insolvență în cadrul Cabinetului Individual de Insolvență «ANTON ELENA MONICA», încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003”.

La data comunicatului ANI, Monica Anton avea deja un an și jumătate de când nu mai era viceprimar, ci simplu consilier local, după ce a fost schimbată din funcție în primăvara lui 2013 cu mai tânărul său coleg de partid de atunci, Adrian Grigoraș. Încă de când a aflat de decizia ANI în ceea ce o privește ea a anunțat că va contesta în instanță, susținând că este o decizie ”determinată de politic”.

”În anul 2012, în iulie, chiar eu am solicitat un punct de vedere de la ANI cu privire la starea menţionată şi chiar sub semnătura dlui. Horia Georgescu, şeful ANI, am primit un răspuns în care se menţiona că nu există situaţie de incompatibilitate între funcţiile deţinute de mine. Acum ANI spune că nu e aşa. Pe baza acestor acte voi câştiga procesul în proporţie de sută la sută”, declara Monica Anton la acea vreme.

Cercetarea ANI împotriva Monicăi Anton a început în aprilie 2013, când conducerea Primăriei Piatra Neamț a înaintat Agenției de Integritate documente conform cărora s-a considerat că fostul viceprimar Monica Anton a fost în incompatibilitate, profesând și ca avocat și practician în insolvență.

”În acest sens, au fost solicitate informaţii la Baroul Bucureşti şi la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă cu privire la exercitarea de către dna. viceprimar Monica Anton a altor activităţi remunerate, de avocat respectiv practician în insolvenţă. Prin adresa nr. 15544 Baroul Bucureşti ne-a comunicat ca dna Anton Elena Monica este membră a Baroului Bucureşti în calitate de avocat definitiv, profesând în cadrul Cabinetului de avocat, «Anton Elena-Monica», ca avocat titular, având sediul în Bucureşti în sectorul 1. În adresa mai sus menţionată se mai precizează că pe numele Anton Elena Monica nu a fost înregistrată la Baroul Bucureşti cerere de suspendare din profesia de avocat. Prin adresa nr. 14826 Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din Romînia ne-a adus la cunoştinţă că în evidenţele UNIPR nu a fost înregistrată nici o cerere de suspendare a profesiei de practician în insolvenţă a dnei. Monica Elena Anton”, arăta Primăria Piatra Neamț într-un comunicat de presă.

Dana OSTAHIE