Municipiul Deva, cel frumos întins pe Mureș la poalele Cetățuiei și încă ușor aristocratic din inerția amintirilor, trebuie să se simtă destul de deranjat în ultima vreme de vechea comparație cu Piatra Neamț, Bistrița, Pietricica și regretata personalitate a unei urbe ajunsă în pragul prăbușirii. Punând la socoteală județul Hunedoara, cel puțin cu uriașa sa moștenire istorică și spirituală, luăm bătaie de rămânem în fundul gol. Într-un singur punct, dar numai în unul, nu ne certăm: ei l-au avut pe Arsenie Boca, noi pe Iustin Pârvu. De fapt îi avem. Spiritul lor dăinuie dincolo de viață, timp și spațiu.

Pe pământ, Hunedoara se umple de dosare și scandaluri dintre cele mai spectaculoase, care stârnesc spaima câtorva și speranța celor mai mulți. După cum arată lucrurile, e loc de mai bine. Una dintre marile diferențe-i că baronul Mircia Muntean, zis primarul 4×4 al Devei, e în libertate. Și-a luat rația de 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, toamna trecută, după 9 ani și jumătate de procese. Ca să vedeți minune, despre tranzacții nelegale cu terenuri era vorba. Ajuns deputat PSD, după un traseu PNL-UNPR-PDL, Muntean e unul și-același cu „fratele” fluturat de Gheorghe Ștefan, în 2004, ca dovadă pentru ce-nsemna să te bucuri de sprijinul lui Teddy Stolojan. Pinalti povestea cum individul care ne-a tras țeapă cu Alianța Dreptate și Adevăr ar fi intervenit personal ca Muntean să fie scos din arest. Acum, se vede pe unde a ajuns fiecare sus-pomenit. O problemă ar fi cu Muntean. Pe 30 octombrie, după o tamponare auto și-o tentativă de refugiere în bălăriile Devei, a fost capturat suficient de beat cât… să se bată în justiție preț de alți 9 ani.

Pe pământ, Mirciiia, cum îi spun devenii, s-a bătut pentru putere cu Mircea. Cu Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara din partea PNL. S-au încurcat în socoteli, în marcarea și exploatarea teritoriilor de nu pricepea nimeni cum jucau și reglau conturile „împingători de odgoane” de calibrul liberalilor Dan Radu Rușanu sau Mariana Câmpeanu. Într-un final, se vede treaba, vine DNA de le descâlcește. Moloț a fost săltat ieri cu duba de la locul de muncă. Una dintre acuzații e formidabilă și-i pe cale să dea contur unui moment istoric. I se reține în sarcină că ar fi condiționat direcționarea banilor către o comună de votul locuitorilor în favoarea lui Klaus Iohannis la prezidențiale. Odată creat acest precedent, grosul așa-zisei clase politice se poate cere afară din proprie inițiativă. Cel puțin în Parlament e greu de găsit, măcar de leac, vreunul care să nu fi cerut un vot direct sau indirect drept „contravaloare” a fondurilor atrase sau direcționate. Poate nu le-a condiționat la vedere, dar toți au subînțeles-o.

În cazul strict al pământurilor nemțene, sunt câțiva care și-au procurat capse, nu ac și ață, să-și pună fermoar la gură. Îi veți recunoaște negreșit.

Viorel COSMA