pietricica turism

* au crescut achiziţiile de sare la populaţie

Și a căzut și prima zăpadă pe anul acesta. Deși nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că suntem în decembrie, Salubritas, societatea care se ocupă cu deszăpezirea trotuarelor, pare să fi fost luată prin surprindere. Trotuarele din orașul-stațiune-turistică-de-interes-național Piatra Neamț arată ca după război. Războiul fulgilor de nea. Sau războiul… troian. Cei care s-au lămurit din anii trecuți că, la Salubritas, pare să se aplice principiul „iarna nu-i ca vara, iar vara lucrăm mai bine”, au băgat mâinile în buzunar și au cumpărat… sare de murături. Alimentarele din oraș au suplimentat rezervele cu sare tocmai de bine ce le merge în această perioadă. La un leu kilogramul, se vinde ca pâinea caldă. „Cei care cumpără mai multă sare zilele acestea sunt bătrânii. Că o fi pentru murături sau pentru scările din fața blocului, nu știm. Dar ieri și astăzi am vândut mai multă sare decât toată săptămâna trecută”, povestește o vânzătoare.

Adriana Herlea, proprietară de magazin de haine, spune și mai multe: „Am cumpărat sare cu sacul. Și în anii trecuți am făcut la fel. Dacă e să așteptăm să se deszăpezească trotuarele, nu ne mai calcă nimeni pragul magazinului. Doamne ferește, își rupe vreun client picioarele pe aici și-l avem pe conștiință după aceea. Am pus mâna pe lopată și pe sare și am trecut la muncă. De două zile, așa ne încălzim dimineața. Țin minte că anul trecut n-a trecut picior de muncitor Salubritas pe aici” (n.r. pasajul de la piață spre Pietricica, după ce treci podul de pe Cuejdi).

Dar același lucru se întâmplă și în centru. Trotuarele sunt parțial curățate. În fața Muzeului de Istorie sau de la muzeu spre Casa de Cultură, de exemplu, se merge foarte greu. Zăpada proaspăt depusă este moale și se alunecă foarte tare. Iar atunci când ești bătrân și, eventual, mai depinzi și de un baston, e deja misiune imposibilă. Același lucru se întâmplă și la trecerile de pietoni, pe care tot Salubritas raportează că le are în grijă. Ca să ajungi pe trecere, pe lângă atenția pe care trebuie să o ai pentru mașini, trebuie vigilență și la mormanul de zăpadă care s-a adunat fix între trotuar și stradă. „Săritura peste morman la trecerea de pietoni” ar putea fi o probă cu dificultate ce se poate introduce la Jocurile Olimpice de Iarnă. În stațiunea turistică de interes național Piatra Neamț.

Unii nu mai asteapta. Au trecut la fapte Spre toaleta publica sigur s-a dat cu sare

Si ca sa iesi din bloc e distractiv Saritura lungime la trecerea de pietoni

Pe aici nu se trece. Si nici nu s-a trecut... cu vreo lopata Oare acest morman de zapada plateste loc de parcare

Curaj pe trecere Cu o sanie s-ar circula perfect

Oana IOSUB TOMA

„Acționăm la ora actuală cu 42 de persoane în oraș, din care 16 de la ajutor social și 26 salariați proprii. Avem în activitate două camionete, o sărăriță cu plug pentru degajarea trotuarelor și împrăștiat material antiderapant și o freză manuală. Am acționat în prima etapă, conform graficului de deszăpezire, pe poduri și punți pietonale. Pentru degajarea zăpezii am împrăștiat material antiderapant, degajarea trotuarelor în pantă aferente acestor poduri și scărilor de acces la pod. Am acționat pentru degajarea scărilor de la Prefectură, Teatrul Tineretului, în zona 1 Mai, Rompetrol și Școala 1, dar și pe Traian. Am acționat la pasajul de la Pietricica, unde sunt mai multe rânduri de scări și îl avem în grafic ca primă urgență. În etapa a doua avem planificate stațiile de autobuz din zonele centrale și apoi cu extindere spre alte zone ale orașului. Dacă colegii noștri de la Publiserv finalizează acțiunea de pluguire, degajarea trecerilor de pietoni, aceasta este o operațiune manuală și o avem în plan” – Tatiana Ciucanu, director Salubritas Piatra Neamț.