Moartea fostului premier Radu Vasile, regretată de parlamentarii nemțeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Născut în octombrie 1942 la Sibiu, Radu Vasile, fost premier din partea PNȚCD (în perioada 1998-1999), s-a stins ieri din viață. Profesor de economie la ASE și senator în mai multe mandate nu a fost uitat de cei care l-au întâlnit sau i-au urmărit activitatea în presă. Politicienii din județ regretă dispariția lui Radu Vasile. Nu credem că spun asta numai din dorința de a dovedi că sunt buni creștini, dar toți au avut cuvinte de laudă, pentru măsurile luate de acesta, pentru a scoate țara din necaz sau pentru implicarea în ceea ce a însemnat primii pași pentru aderarea României la NATO. Fie că l-au cunoscut personal sau din auzite, politicienii nemțeni nu au pus mai mult preț pe doctrine decât pe valoarea omului.

 Ioan Munteanu, deputat PSD: „Nu l-am cunoscut personal și îmi este, așadar, greu să vorbesc despre dânsul. Cu toate acestea, nu am cum să uit că a fost prim-ministru într-o perioadă foarte grea și, indiferent din ce partid faci parte, poți recunoaște că a făcut lucruri importante. Și-a adus o contribuție importantă, alături de alți factori decizionali, la aderarea noastră la NATO. În perioada mandatului său, România a trecut printr-o perioadă critică, în care visteria țării era goală, însă a găsit soluții pentru ca țara să nu intre în faliment. Tot în mandatul lui a fost greva minerilor, iar măsurile luate ne-au scăpat din situațiile dificile. Condoleanțe familiei și Dumnezeu să-i găsească un loc pentru odihnă veșnică!”

 Dorinel Ursărescu, deputat PNL: „Nu l-am cunoscut personal pe Radu Vasile, nu am avut această ocazie. În schimb, noi, liberalii, am făcut parte din Guvernul condus pe acea vreme de Radu Vasile ca prim ministru și cred că tuturor ne pare rău. A fost un prim ministru bun, pentru că România a trecut în acel mandat printr-o perioadă grea, cu reforme dureroase. Dincolo de toate, cred că Radu Vasile a fost un om cu caracter, care a avut soluții în situații de criză și care, mai presus de toate, a fost un om al echilibrului. Dumnezeu să-l odihnească!”

 Eugen Țapu Nazare, senator PNL: „L-am cunoscut pe Radu Vasile și chiar am lucrat împreună pe când el era secretar general al PNȚCD, iar eu subprefect. A fost un om extraordinar. Iar eu, personal, m-am înțeles foarte bine. În perioada mandatului său de prim ministru, România a ieșit din trei situații de incapacitate de plată. Am ieșit cu sacrificii mai mici decât pe vremea altor premieri. Condoleanțe familiei și Dumnezeu să-l ierte!”

 Ioan Chelaru, senator PSD: „L-am cunoscut pe Radu Vasile, relativ mai bine după ce a fost prim ministru. Ne-am întâlnit cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la București, pentru că Radu Vasile a fost catolic. Foarte des ne-am revăzut la lansări de carte, în special la cele pe care acesta le-a recenzat, vorbim de cărți de istorie, de economie sau drept. În urmă cu un an, îmi aduc aminte că ne-am întâlnit la Nunţiul Apostolic în România, adică Ambasada Vaticanului, Sfântul Scaun. Radu Vasile era un om extrem de civilizat, sfios, nu se dădea mai important decât trebuie și nu emitea judecăți despre lucruri pe care nu le cunoștea în amănunt. Este o mare pierdere. Ca prim ministru a marcat acea perioadă. Sunt convins că măsurile luate în acea perioadă de mare sacrificiu le-a luat cu bună intenție și cu dorința de a face mai mult bine. Iar în domeniul său, ca profesor, cred că a marcat sfera economiei prin cunoștințele și viziunea sa. Știam de la ultima vedere că este suferind. Îmi pare rău pentru el, pentru oamenii din jurul lui. Dumnezeu să-l odihnească!”

 Claudia MATEI

Articolul precedentPenalități noi de la Fisc
Articolul următorBACALAUREAT