reclama autocenter

bac forestier

Liceenii preferă polinoamele în locul versurilor

 Aminitirea subiectelor de la proba de Limba și literatura Română încă îi mai bântuie pe unii absolvenți, care trec prin emoțiile Bacalaureatului din sesiunea iunie-iulie. Astăzi, proba de la Matematică s-a dovedit una accesibilă pentru cei mai mulți dintre elevii de la filiera tehnologică, aceștia afirmând că ar da oricând versurile lui Arghezi, Blaga sau Barbu pe calculele la care au fost „supuși”. La centrul de examen de la Colegiul Tehnic, liceenii își calculau șansele de promovabilitate la Bacalaureat, luând în considerare faptul că examenul de mâine ar trebui să fie pe placul tuturor deoarece constă în proba de profil. „Eu am fost la M2. A fost bine la matematică”, ne-a spus un absolvent de la Colegiul Tehnic. Din spusele celor care au avut de rezolvat matrici, polinoame și integrale subiectele au fost aproape identice cu cele de la sesiunea specială de Bacalaureat pentru olimpici organizată în acest an. „ A fost foarte ușor, cu mult mai ușor decât la Română”, a precizat un alt elev de la Colegiul Tehnic.

Tot cu numerele au avut treabă și cei care au dat examen la proba de Istorie, dar în ordine cronologică și pe evenimente. La primul subiect elevii au avut mai multe cerințe de rezolvat pe baza a două texte („Istoria României” de M. Bărbulescu și „Istoria Europei” de S. Berstein). La cel de-al doilea subiect elevii au avut de rezolvat mai multe subpuncte pe baza unui text din „Istoria poporului român” de A. Oțelea. La acest subiect, cea mai bine punctată cerință (10 puncte)  a fost aceea în care absolvenții au avut de formulat un punct de vedere referitor la consecințele declanșării expediției otomane din anul 1462. Liceenii susțin că cerințele nu au fost de speriat, dar se pare că „laitmotivul” subiectului al 3-lea și-a pus și aici amprenta. „Cu subiectul al treilea a fost un pic de furcă. M-am încurcat puțin”, a spus un elev de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț.

La examen s-au înscris 4.871 de candidați dintre care 3.802 au avut de înfruntat subiectele de la Matematică. Pentru a nu rupe seria de absențe, 249 de absolvenți de liceu au păstrat tradiția și au spus „pas” acestei zile.

Oficial, reprezentanții Inspectoratului Școlar Neamț au anunțat că au fost prinși cu trișatul 2 elevi. Unul este de la centrul de examen de la Colegiul Tehnic, iar celălalt de la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ

Anul acesta subiectele pentru proba de Matematică au fost  diferite pentru elevii de la Matematică-Informatică, Pedagogic, Ştiinţele Naturii şi Tehnologic. Anul trecut, elevii de la filierele Real și Tehnologic au primit aceleaşi subiecte. Diferențierea s-a făcut pe motiv că planul școlar a prevăzut mai puține ore de matematică la filiera tehnologică decât la cea de la real. Diferențierea s-a produs între elevii de la specializarea Științe ale Naturii și cei de la specializările liceelor tehnologice.

Mâine, absolvenții de liceu vor susține ultima probă a sesiunii iunie-iulie, care constă în examenul la proba la alegere a profilului și specializării.

 Marian TEODOROF

Articolul precedentMoartea fostului premier Radu Vasile, regretată de parlamentarii nemțeni
Articolul următorCădere de la 7 metri

1 COMENTARIU

Comments are closed.