0:00

Misiuni de salvare cu elicopterul în masivul Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Creat ca răspuns la acţiunea bâlbâită de salvare din Apuseni, Departamentul pentru situaţii de urgenţă, constituit sub aripa MAI, nu funcţionează nici acum, dar a făcut doi paşi timizi – şedinţe, în care toată lumea şi-a dat cu părerea. Ultima a avut loc la Sinaia, acum câteva zile, şi nu a reuşit să facă ordine printre competenţe şi să stabilească foarte clar cine intervine şi cine sunt titulari de caz, în funcţie de situaţie.

“Propunerile făcute în cadrul grupului de lucru s-au bătut cap în cap, aşa că trebuie stabilită numaidecât o procedură, pentru a evita haosul actual”, ne-a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.  “Eu mi-am spus părerea foarte clar şi în cadrul dezbaterilor, şi acum: nu mi se pare normal ca pentru o banală fractură petrecută pe munte să fie alarmaţi simultan, prin 112, poliţiştii, jandarmii, ambulanţa şi pompierii, iar intervenţia s-o facă salvamontiştii pentru că ei sunt singurii care au statutul de salvatori montani. Vorbim despre o profesie, suntem atestaţi şi recunoscuţi prin lege. Asta am încercat să le explic reprezentanţilor celorlalte instituţii, care fac parte din grupul de lucru. E una să anunţi un accident sau să încerci să acorzi primul ajutor şi e cu totul altceva să intervii. Toţi avem truse de urgenţă medicală în maşinile personale, dar asta nu ne face medici, nu? La şedinţa de la Sinaia, reprezentantul STS a explicat că instituţia care deschide fişa de caz nu este obligată să stabilească cine intervine şi nu este automat răspunzătoare de intervenţie, aşa cum înţeleg unii. Iar în categoria «urgenţe» se înscriu foarte multe situaţii, de la atacuri de insecte, căderi accidentale de arbori, poluări de tot felul sau stări de pericol identificate prin indexul 112”. 

Până la jumătatea lunii august, noul index 112 ar trebui să fie gata, să clasifice tipurile de accidente şi să stabilească cine este alarmat. Abia după aceea se va face pasul următor şi – cine ştie? – poate la vreun an aşa de când a fost înfiinţat pe hârtie (29 ianuarie 2014) departamentul condus de Arafat chiar ar putea să funcţioneze. Un termen ceva mai optimist este în privinţa operaţiunilor de salvare aero. La şedinţa de la Sinaia s-a discutat despre posibilitatea ca, în zonele izolate, să se intervină cu elicopterele, pentru a scurta atât timpul de deplasare a echipelor de intervenţie, cât şi cel de evacuare a victimelor.

“Recomandarea celor de la aviaţie a fost să solicităm suport aero chiar şi pentru o simplă fractură, dacă evacuarea terestră necesită timp şi implică traume suplimentare pentru pacient… dar asta nu înseamnă obligatoriu că vom şi primi”, a mai spus Raul Papalicef. “Cel care solicită intervenţia aero este şeful serviciului Salvamont, iar decizia de ridicare a aparatului o ia medicul din dispeceratul integrat şi bineînţeles piloţii – în funcţie de condiţiile meteo, perioada zilei şi alte criterii. La solicitare vor trebui transmise coordonatele GPS ale zonei de extracţie, dar rămâne încă o problemă comunicarea radio cu piloţii. Zona montană din judeţul Neamţ va fi deservita probabil de elicoptere din Iaşi sau Mureş”.

Spre deosebire de alte servicii din ţară, Salvamont Neamţ are un avantaj: Raul Papalicef a făcut cursuri aero la Şcoala Naţională Salvamont în 1998 şi 1999, cu elicoptere Puma.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentTeste de curaj pentru Victor Ponta
Articolul următorCu 26 de voturi pentru și 3 împotrivă Liviu Timuș este director numit la TT

1 COMENTARIU

  1. De asemeni, pe langa cursurile de la Scoala Nationala Salvamont, dl.Papalicef a mai urmat: cursuri de hot de produse de pe rafturi de supermarket…

Comentariile sunt închise.