Ministrul Sănătății a „operat” în Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• rană închisă: Maternitatea nou-nouță ”pentru care am dat o grămadă de bani de la Minister”

• rană deschisă: Spitalul Bicaz, pentru care ”vom face o evaluare într-o lună, două”

• rana lui Ion Rotaru – Bisericani – rămâne… cum am stabilit

• tratamentul prescris de ministru este cel adoptat de președintele Tărâță: ”La tenacitatea sa, la cele 20 de telefoane pe zi și cele 4-5 vizite pe săptămână, trebuie să răspundem și noi la fel, să fim deschiși și să acordăm cât este necesar”

Eugen Nicolăescu s-a aflat ieri în Piatra Neamț, acordând o consultație rapidă sistemului sanitar nemțean, cu toate bubele sale. Ministrul Sănătății a fost întâmpinat de președintele CJ, Culiță Tărâță, prefectul George Lazăr și, desigur, Ioan Lazăr, managerul de spital. Comitetul de primire s-a prezentat în formulă extinsă, cu tot cu primarii Ion Rotaru (Alexandru cel Bun), Nicolae Sălăgean (Bicaz) și Ioan Duminică (Oniceni), direct interesați de un tete-a-tete cu ministrul, dar și parlamentari, consilieri județeni și oficiali ai sănătății județene. Eugen Nicolăescu a pătruns, de urgență și prin Urgențe, în cea mai mare unitate spitalicească a județului, după care s-a îndreptat spre Maternitatea nouă. A fost așteptat cu pâine, sare și halat de protecție. După ce-a tăiat panglica inaugurală, ministrul s-a arătat dornic să vadă atât de discutata investiție: ”Haideți să vedem ce s-a făcut cu banii de la Minister, pentru că am dat o grămadă de bani”. S-a declarat mulțumit: ”Am reușit să terminăm Maternitatea. Ați văzut că funcționează. Eu cred că aici cetățenii județului Neamț au de câștigat, pentru că se pot realiza servicii medicale de bună calitate. Sunt echipamente medicale de ultimă generație. Sunt condiții foarte bune pentru prematuri, pentru care nu erau condiții și pe care eram nevoiți să-i transportăm în alte spitale din țară. Sau nu puteau fi salvați…”, a declarat Eugen Nicolăescu, adăugând că, prin investițiile și dotările făcute, va fi mai ușor de micșorat indicele de mortalitate infantilă. Oficialul Guvernului a vizitat și Cardiologia, apoi s-a prezentat în fața presei, cu anamneza sănătății nemțene: „Încep cu o mulțumire sinceră adresată dlui. președinte Culiță Tărâță, cu care am o colaborare foarte bună. La tenacitatea dumnealui, la cele 20 de telefoane pe zi și cele 4-5 vizite pe săptămână, trebuie să răspundem și noi la fel. Adică să fim deschiși și, în măsura posibilităților, să putem acorda cât este necesar. Îi mai adresez mulțumiri pentru implicarea sa majoră în sectorul sanitar. Mi-a mărturisit de mai multe ori – și astăzi m-am și convins că vorbele sunt susținute și de fapte – că principala lui preocupare, ca președinte de Consiliu Județean, este sistemul sanitar din județ. În felul acesta, avem un sprijin serios, ca parteneri, în soluționarea multor probleme pe care le are județul. Vreau să îi confirm și public dlui. Culiță Tărâță că și anul viitor ne vom implica, în limita resurselor pe care le vom avea, în reabilitarea întregului Spital Județean Neamț”. Acest lucru a fost pe placul directorului Ioan Lazăr, care a detaliat planurile de dezvoltare și investiții ale SJU Neamț pentru viitorul apropiat: 8 săli de operație moderne, din care 5 noi, reabilitări la Pediatrie, Contagioase, Oncologie, Psihiatrie etc.

Culiță Tărâță, președintele CJ, i-a mulțumit, la rându-i, ministrului, apreciind că vizita acestuia s-a înfăptuit, mai ales dat fiind programul foarte încărcat al acestuia. ”Este o bucurie că și la Piatra Neamț se dovedește că se pot face lucruri, chiar dacă este criză. Îi mulțumim dlui. ministru pentru banii alocați – 36,5 miliarde de lei -, acest lucru dovedește că există o aplecare spre județul Neamț”, a declarat Culiță Tărâță.

Bicaz – la evaluare, Bisericani – la Rotaru

Nicolae Sălăgean a pledat, iar, cauza Spitalului Bicaz și a celor ”60.000 de oameni puși pe drumuri până la Spitalul Județean pentru orice problemă medicală”, încercând să-i smulgă ministrului o dată fixă la care se va deschide unitatea. N-a reușit să primească decât vagi trimiteri la guvernul anterior și negocieri prost făcute cu FMI care s-au repercutat în numărul de paturi de spital, dar măcar nu i s-au spulberat speranțele toate. Nicolăescu a explicat că, acum, sunt specialități unde numărul de paturi e mai mare decât necesarul, fapt pentru care ”Vom face o analiză și o evaluare, într-o lună – două, a anumitor paturi, pe anumite specialități, în toate spitalele din România. Când vom termina asta, vom lua și decizii. Vom regla numărul de paturi între secții, astfel încât la anumite specialități, în anumite zone, să mișcorăm numărul de paturi sau să-l mărim. Vom încerca să găsim disponibilitățile necesare pentru Bicaz. Eu cred că vom reuși să facem suplimentarea necesară și să putem da o speranță oamenilor din această zonă, care merită – cred eu – să aibă acolo, pe plan local, servicii medicale, să nu fie obligați să se transfere către alte orașe și către Piatra Neamț pentru rezolvarea problemelor de sănătate”.

Și Ion Rotaru a încercat să smulgă promisiuni ministrului pentru Spitalul Bisericani, dar, după ce a avansat suma de 500.000 de euro și a remarcat că ”useliștii voștri din consiliul județean au tăiat fondurile”, prefectul George Lazăr i-a atras atenția că ”nu facem politică” în spital. Și a rămas cum s-a stabilit. Primarul Duminică, de la Oniceni, s-a aflat și el din interes acolo, pentru centrul de permanență pe care-l vrea în comună, dar nefiind încă nemulțumiri, s-a păstrat destul de discret.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVineri 13: Presa a blocat liftul la vizita ministrului Sănătății
Articolul următorSatul Chintinici are, în sfârșit, biserică

3 COMENTARII

  1. NUMAI VORBE FUMOASE LA PIATRANEAMT AS DORI CA DL TARATA SA SE DUCA MAI DES LA SPITAL SA VADA CUM E CAND DAI BANI CA LA VAMILE DIN VAZDUH SI SUNT VREO 12 SI SA VEDEM DACA MAI ZICE CA A REALIZAT LUCRURI BUNE DA A CHELTUIT BANI LA MINISTER PENTRU HOTEL SI ALTELE NU PT LOCUITORI DIN P NEAMT EVENTUAL PENTRU O PARTE ADICA PILOSII, CUNOSTINTE , INTERLOPI ETC DACA VREI SA REALIZEZI CU ADEVARAT CEVA PUNE LA ESIRE DIN SPITAL O CONDICA DE RECLAMATII SI SUGESTII S-AU UN TELEFON DIRECT SI SA V EZI AVALANSA DE RECLAMATII CA ATI PUS IN FRUNTEA SPITALULUI NU COMPETENTI CUM AR TREBUI CI DOAR CUNOSTINTE DE PARTID DILETANTII POLITICI CARE DISTRUG TOTUL CA DOAR SUNTEM IN ROMANIA . NU MAI VORBIM DE PROFESIONALITATEA UNOR DOCTORI PRIMARI CARE DACA NU DAI BANUL NICI NU TE VEDE HALAL DE EI CA AU STUDIAT DEGEABA CA SE COMPORTA CA INTERLOPPI . SUGESTIE PT DL TARATA IN LOC DE INFIRMIERI , SURORI , FEMEI DE SERVICIU NU AR FI BINE SA FOLOSIM MAICUTII DE LA MANASTIRE…..

  2. Ministrul a venit, a incasat dreptul de smecher si dus a fost! Imi place cum un ministrul PNL il pupa in dos pe Tarata, facandu-l bisnismen! Hai k decartez de greata!

  3. „gino”,am scris mic ca si tine,vrei cumva MAICUTE s-au TAICUTI,ca nu mai intelege nimeni nimic din limba noastra-i o comoara in Italia uitata!

Comments are closed.