0:00

  • slujba de sfințire a acestui impunător lăcaș de cult a fost oficiată de ÎPS Teofan

Duminică, în sfântă zi de sărbătoare, locuitorii ora-șului Roznov, dar și cei din comunele învecinate, au avut un motiv de bucurie în plus. După mai bine de un deceniu de eforturi susținute din partea preotului paroh Iulian Vasile, de la parohia „Sf. Prooroc Ilie” Chintinici, sprijinit de enoriași și de administrația publică locală a orașului, ieri a avut loc slujba de sfințire a acestui impunător lăcaș de cult, oficiată de ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un impresionant sobor de preoți din parohiile orașului, dar și din toate comunele arondate protopopiatului Roznov.

Satul Chintinici are,  în sfârșit, biserică, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Bucurie după 12 ani

Cele câteva sute de enoriași prezente la sfințirea noii biserici din oraș au luat parte, în perfectă liniște, la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie, după care, rând pe rând, au intrat să se închine în sfânta biserică.
„Parohia din Chintinici s-a înființat în anul 2001, după desprinderea din Parohia Roznov. Preot paroh a fost numit părintele Iulian Vasile, proaspăt absolvent al facultății de teologie. La început, slujbele se țineau în fostul cămin cultural, iar apoi părintele a construit un paraclis. Iată că, după 12 ani, am ajuns să luăm parte la sfințirea acestui lăcaș, de care se vor bucura toți roznovenii, dar și oricine urmează să-i calce pragul, în căutarea iertării de păcate și a liniștii sufletești. A fost mult de muncă, dar toate s-au făcut prin grija și dăruirea părintelui paroh Iulian Vasile, ajutat de enoriașii săi, care au contribuit, în limita posibilităților, cu ce a avut fiecare. Noi, în calitate de reprezentanți ai adminis-trației publice locale, am sprijinit în permanență, în funcție de sumele de bani pe care le-am avut, lucrările care s-au executat aici. Ne bucurăm foarte mult că, în sfârșit, Chintiniciul are o biserică atât de frumoasă și impozantă”, a spus Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov.

Binecuvântări de la IPS Teofan

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltprea-sfințitul Teofan i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la sfințirea noiii biserici. „Ne-a învrednicit Dumnezeu, în această dimi-neață, să săvârșim slujba de binecuvântare și sfințire a acestei biserici. Dumnezeu să răsplătească osteneala preotului și a tuturor acelora care au pus o piatră la temelia acestei sfinte biserici, pentru ca ea să ajungă, astăzi, împodobită ca o mireasă frumoasă, în ziua nunții sale, spre bucuria noastră, a tuturor acelora care suntem aici, de față. Să zicem, încă o dată, Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Scurt istoric

Satul Chintinici apare ca așezare, după anumite documente, cu vreo 50 de ani înainte de împro-prietărirea de la 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Pe atunci, satul avea 15-20 de case, fiind cunoscut și sub denumirea de Gura Iepei. Ocupațiile de bază au fost agricultura, cărăușia, plu-tăritul, prelucrarea pri-mară a lemnului în fabricile de la Roznov, iar în ultimele decenii, pe platformele industriale de la Săvinești și Piatra Neamț. Adevărul istoric trebuie spus, pentru că, la începuturile sale, în acest sat predominau stiliștii, însă, după 1900, toți au aderat la Biserica Ortodoxă Română.

A. SÎRBU

Articolul precedentMinistrul Sănătății a „operat” în Piatra Neamț
Articolul următorDom` Paul vine și pleacă?