Astăzi, 5 noiembrie, într-o conferință de presă susținută la ora 10, ministrul Educației a precizat că procentul de vaccinare de peste 60% este principalul criteriu care va sta la baza deciziei consiliului de administrație al școlii pentru reluarea cursurilor în format fizic din 8 noiembrie.

Ordinul comun va fi modificat astăzi, va fi adoptat de CNSU, semnat de Ministrul Educației și Ministrul Sănătății, astfel încât să fie publicat tot astăzi în Monitorul Oficial, în așa fel încât consiliile de administrație ale unităților de învățământ să actualizeze astăzi rata de vaccinare și să ia deciziile.

Criteriul rata de vaccinare în școli și grădinițe va fi dipsonibil pe fiecare site IȘJ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe lângă acest criteriu, rămân valabile cele anterioare stabilite prin ordinul comun 5338, privind situația profesorilor infectați, imposibilitatea de a asigura măsurile de protecție în școală. „În situația în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivelul resursei umane, profesori carantinați, sau de infrastructură, se poate conform art.3 al.2 din ordinul comun 5338, ca școala să rămână în online, chiar dacă are 60% rată de vaccinare.

Rata de peste 60%, conform raportării de vinerea trecută, este în 54% din școli și grădinițe din sistemul public și de stat”.

Ministrul Educației a mai spus că actualizarea scenariilor de funcționare ale școlilor vor fi decise săptămânal, de consiliile de administrație. „Astăzi se va actualiza raportarea și ulterior vor fi actualizate săptămânal, vineri – este zi de referință. Când se va depăși pragul de 60%, acea unitate de învățământ va intra în regim de prezență fizică. Dacă apar cazuri de infectare, se păstrează regulile: un caz într-o clasă – se intră în online, 50% din clase în online – se suspendă cursurile fizice în școală. Regulile pot fi aplicate – o dată, pentru că în sistemul de învățământ avem disponibilă rata de vaccinare, nemaiîntâlnit în nici unul din domenii și le mulțumesc colegilor că au înțeles necesitatea vaccinării. Și în sistemul de învățământ universitar avem peste 75% vaccinați, inclusiv personal nedidactic și didactic auxiliar”.

Cât privește testele noninvazive de salivă, acestea ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare. Personalul școlilor și elevii vor fi testați de două ori pe săptămână, potrivit Ministrului Educației. „Testele de salivă vor ajunge în școli prin intermediul DSP, după ce luni se semnează contractele subsecvente pentru lotul 1, marți se semnează pentru lotul 2, sunt 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție și DSU asigură că în maxim 24 de ore testele ajung în școli”, a adăugat ministrul Cîmpeanu, care a dat asigurări că, potrivit calendarului, săptămâna viitoare testele de salivă vor fi în școli.

C.I.

Articolul precedentUn piroman a incendiat un apartament pe str. Progresului din Piatra Neamț
Articolul următorNoi investigații în cazul crimei groaznice de la Târgu Neamț