Din aprilie, pacienții care se vor externa din spital vor putea completa un chestionar în care vor semnala problemele pe care le-au întâmpinat în perioada de internare în spital. Aceste probleme vor fi analizate de consiliile de etică din unitățile sanitare și vor putea fi rezolvate pe loc. Este un mecanism de feedback al pacienților care se discută în România de ani de zile și care va deveni operațional din aprilie, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
„Dorim să implementăm acest mecanism de feedback, lucru discutat încă de când eu eram în anul doi de studenţie. Asta înseamnă că, din aprilie, tot ceea ce va fi semnalat de pacienţi, care vor primi un formular la externarea dintr-un spital sau la finalul serviciului medical pe care îl primesc, va fi analizat de consiliile etică care se vor constitui în spitale. Unele dintre ele le-au şi constituit și sunt deja operaţionale”, a declarat Bănicioiu, la evenimentul de lansare a Raportului pentru Sănătate, organizat de Alianţa Pentru Sănătate din România.
Problemele, odată semnalate, vor putea fi rezolvate în spitale, a precizat ministrul Sănătăţii.
„Lucrurile semnalate se pot rezolva acolo. Sunt convins că acest mecanism va duce la îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a mai spus ministrul Bănicioiu.
Cu acelaşi prilej, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, a propus semnarea unui pact pentru sănătate pe 10 ani. „Pactul național de sănătate este singura soluție pentru a asigura predictibilitatea și stabilitatea sistemului sanitar, astfel încât să nu mai avem schimbări bruște de direcție, în funcție de schimbarea ministului”, a explicat Cristian Hotoboc, inițiatorul pactului pentru sănătate. (Oana IOSUB-TOMA)
FOTO: Hotoboc şi Bănicioiu