0:00

Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rafila: „Deja ne găsim în valul cinci” al pandemiei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNumărul cazurilor COVID-19 a început să crească simțitor de la începutul acestei săptămâni. Astăzi, 7 ianuarie, la nivel național, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că au fost confirmate 5.922 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Într-o conferință de presă susținută la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă: „Deja ne găsim practic în valul cinci. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de trei mii de cazuri. Rata de pozitivitate a testelor a evoluat de la sub 2% până la peste 6% în acest interval. (…) Începe să fie o transmitere comunitară în țară, deocamdată sporadică. E foarte posibil ca în zilele – săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută”.

De asemenea, ministrul punctează că, cel puțin deocamdată, situația în secțiile ATI este sub control: „Cu o anumită întârziere vom vedea cazurile la Terapie Intensivă, acum avem o creştere de câteva cazuri, cinci-zece cazuri la ATI care se înregistrează zilnic, dar care nu pun încă probleme. Nu ştiu să vă spun care va fi trendul în ATI, sperăm să avem mai puţine cazuri spitalizate”, a declarat dr. Alexandru Rafila, citat de biziday.

De asemenea, ministrul a explicat și care va fi situația școlilor în valul 5 al pandemiei: „Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. (…) Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil” (sursă news.ro).

ZCH

Articolul precedentUn deces şi 143 de noi infectări COVID 19 în Neamţ
Articolul următorSute de joburi la început de an la firmele din Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.