pietricica turism

Ministerul Sănătății (MS) încearcă să clarifice printr-un comunicat de presă, emis marţi, 27 iunie, situaţia Programului Naţional de Vaccinare (PNV). Încă din start, MS precizează că “medicii de familie au obligația legală de a consilia părinții privind vaccinările de rutină, asigurate prin programul Ministerului Sănătății în mod gratuit, pentru toți copii, dar și asupra vaccinărilor recomandate, suplimentare, care nu sunt gestionate de Ministerul Sănătății”.

La întrebarea legitimă: “Dar există aceste vaccinuri?”, MS răspunde: “Pentru anul în curs, MS a realizat toate demersurile legale și administrative necesare în scopul derulării în condiții optime a PNV. La momentul actual, sunt încheiate contracte de furnizare pentru 5 din cele 7 vaccinuri din schemă de imunizare: BCG, hepatitic B pediatric, ROR, hexavalent, tetravalent, cu asigurarea cantităților necesare pentru întregul an”.

Astfel, fiind rezolvate 5 din 7, până la mijlocul lunii iulie, vor fi livrate către medicii de familie, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, următoarele tranșe din… 3 tipuri de vaccinuri:

  • 520.800 doze de vaccin BCG;
  • 235.000 doze de vaccin hexavalent;
  • 333.810 doze de vaccin ROR.

“Pentru vaccinul ROR, livrarea se va realiza de către furnizor direct la sediul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București. Conform estimărilor oficiale, aceste doze vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru minimum 6 luni, urmând ca, în funcție de rata de consum din fiecare județ, cantitățile să fie suplimentate. Pentru vaccinurile tetravalent și hepatitic B, livrările de vaccin se vor realiza începând cu luna august. În prezent, în maternități se realizează vaccinarea antihepatită B pentru copii născuți de mame cu hepatită B (care au antigen HBs pozitiv), existând un număr de 7.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric cu această destinație, la nivelul maternităților și a direcțiilor de sănătate publică județene”, mai precizează MS.

Cât priveşte stocurile de vaccinuri la nivel național, la începutul lunii iunie, existau următoarele cantități:

  • Vaccin hepatitic B – 3.905 doze la maternități și 3.276 doze la nivelul DSP județene;
  • Vaccin BCG – 43.560 doze la maternități și 156.820 doze la nivelul DSP județene;
  • Vaccin hexavalent – 29.223 la cabinetele medicilor de familie și 13.477 doze la DSP județene;
  • Vaccin tetravalent – 38.274 doze la cabinetele medicilor de familie și 12.909 doze la DSP județene;
  • Vaccin ROR – 611.184 doze la cabinetele medicilor de familie și 48.707 doze la DSP județene;
  • Vaccin dT (diftero-tetanic) – 7.682 doze la cabinetele medicilor de familie și 462 doze la DSP județene.

Cum s-ar zice “hai la masă, dacă ţi-ai adus de-acasă!”. (M. CONSTANTINESCU)