Orașul Roznov și comunele Crăcăoani, Bodești, Dobreni, Girov și Dochia, din județul Neamț, sunt în stare de alertă, din motive de ”producere de inundații și accidente la construcțiile hidrotehnice în bazinul hidrografic Siret, subbazinul hidrografic al râului Cracău”.

Este un exercițiu de simulare prevăzut în programul principalelor acțiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru anul 2017 și se desfășoară începând de ieri, 27 iunie, până astăzi, 28 iunie, la ora 16.

Acest exercițiu are drept scop verificarea modului de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, precum și a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații”, precizează ing. Ion Păvăleanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, într-un comunicat de presă.

În esență, exercițiul presupune convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț și comitetele locale ale localităților implicate în exercițiu, ședințe în cadrul cărora li se vor prezenta participanților atribuțiile care le revin, măsurile preventive şi măsurile de intervenție operativă ce trebuie întreprinse de fiecare cetățean din zonele de risc.

Exercițiul se va declanșa în Dispeceratul bazinal al ABA Siret Bacău, începând cu primirea şi transmiterea avertizărilor cod portocaliu primite de la ANM şi CMR Moldova – SRPV Bacău, precum şi de la INHGA, verificarea modului de transmitere a avertizărilor hidrometeorologice la CJSU, ISUJ Neamț, precum şi a modului în care sunt cunoscute prevederile planurilor bazinale şi județene de apărare împotriva inundațiilor, continuându-se cu dispeceratul SGA Neamț. Scenariul exercițiului de simulare cuprinde precipitații însemnate cantitativ, cu depășirea cotelor de apărare pe râul Cracău, în special cu depășirea cotei de inundație la stațiile hidrometrice Magazia și Slobozia”, precizează SGA Neamț.

În acest exercițiu sunt implicate Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor – COSU, Administrația Națională ”Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Siret, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al județului Neamț, Direcția Silvică Neamț și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale celor șase localități.

Ieșirea din starea de alertă este programată pentru ora 16. (ZCH News)

FOTO: arhivă

Articolul precedent40.000 de lei pentru „Sărbătoarea Războienilor”
Articolul următorMinisterul Sănătăţii, apropo de vaccinuri: Avem contracte pentru 5 din 7, livrăm 3!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.