directia cultura site

* decedat din ianuarie 2013, Ilie Batâr figurează pe lista specialiştilor

Lista specialiştilor cu care lucrează Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, cuprinde 483 de poziţii. Par multe, însă în realitate, având în vedere că fiecare judeţ are sute de monumente clasate şi multe din acestea sunt în “suferinţă”, specialiştii sunt puţini. În Piatra Neamţ nu figurează decât 3. De fapt ar fi 4 dacă unul dintre ei n-ar fi trecut de două ori, la poziţii diferite, o dată cu număr de telefon şi o dată fără. Însă cel mai în faţă, la numărul 43 este Ilie Batâr, de profesie inginer constructor, specializat în “restaurare – arhitectură, inginerie – consolidare şi/sau restaurare structuri istorice şi executare lucrări”. Sub numele specialistului este trecut un număr de telefon mobil care, aşa cum ne aşteptam, “nu este valabil”. Nu de alta, dar Ilie Batâr a trecut în lumea de dincolo de exact un an şi 10 luni. Dar nu faptul că a încetat din viaţă trebuia să-l scoată din lista pentru care garantează Ministerul Culturii, ci pentru dosarele penale pe care le-a avut şi care s-au stins la tribunal pentru că instanţa, spre deosebire de colaboratorii apropiaţi de la Bucureşti, “a luat act de decesul inculpatului”.

Batâr a fost judecat pentru înşelăciune, bancrută frauduloasă şi administrare a unei firme aflate în insolvenţă. Ancheta a început în anul 2010, după ce administratorul Ava Sting Săvineşti l-a reclamat pentru că nu i-a plătit lucrările de ignifugare efectuate la Cetatea de scaun Târgovişte. Asta în timp ce Batâr încasase prin firma sa Zidul SRL 170.000 de lei de la Cobadi Impex SRL din Târgovişte, antreprenorul lucrării. Dacă Institutul Naţional al Patrimoniului ar fi monitorizat, într-adevăr, lucrările ar fi sancţionat demult toate afacerile în lanţ, extrem de costisitoare, şi societăţile care trăiesc foarte bine doar pentru că au obţinut avize care le permit să obţină lucrări de restaurare.

batar ilie

Batâr a administrat cu acelaşi succes şi societatea Probat 18, care era în insolvenţă la data la care a prins contractul de la Târgovişte, şi pe această societate a încheiat contractul cu Ava Sting, care a rămas în pagubă cu aproape 30.000 de lei. Culmea este că după decesul administratorului executorul judecătoresc s-a îndreptat împotriva conturilor Primăriei Gârcina, unde figura în acte cu domiciliul Ilie Batâr, deşi el locuia în fapt în Piatra Neamţ.

Revenind la Institutul Naţional al Patrimoniului, mortul Batâr  este doar una din dovezile de preocupare. Lista cu firmele autorizate să facă lucrări dă eroare. La fel ca multe din restaurările făcute cu bani extrem de mulţi şi de o calitate îndoielnică.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentJustiţia e mai presus de lege?
Articolul următorConcurs Internaţional de Creaţie Vizuală „Aurel Băeşu”