Amendat de comisarul Vitalie Josanu pentru că nu se îngrijește de Cetatea lui Ștefan cel Mare de la Gâdinți, Ministerul Culturii a contestat sancțiunea în instanță și a pierdut. Judecătoria Roman a decis: ”Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei seria PNTY nr. 0032087 din 14.05.2018 incheiat de IPJ Neamţ ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Roman”.

Sancțiunea aplicată de ofițerul de patrimoniu a fost răspunsul unui șir lung de demersuri, care n-au avut niciun efect. Lăsată în paragină, după ce-a fost cultivată cu porumb într-o vreme, Cetatea Gâdinți a devenit adăpost pentru sălbăticiuni și junglă de nepătruns, stare relatată într-un articol publicat de Mesagerul de Neamț, care poate fi citit aici. Planuri legate de punerea în valoare a cetății au tot fost, la fel de numeroase ca și discuțiile din spațiul public rămase, însă, doar la nivel de intenție. Când a fost vorba de pus mâna concret pe drujbă și pe topor, nimeni nu s-a înghesuit la muncă.

Direcția pentru Cultură Neamț a amendat Primăria Gâdinți pentru că a lăsat cetatea în paragină, iar primăria s-a apărat, susținând că nu are acest obiectiv în inventar și, drept consecință, nici obligația de a avea grijă de starea lui. Până la urmă, lucrurile au fost lămurite, în sensul că nicio instituție din județul Neamț nu avea Cetatea Gâdinți pe inventar, situația în care responsabil de starea monumentului este Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a primit o amendă de 8.000 de lei. În loc să ia măsurile necesare pentru a salva ce se mai poate din zidăria cetății afectată de rădăcinile copacilor, asta după o curățare temeinică a întregii zone, Ministerul Culturii a contestat amenda în instanță, ca și cum asta era cea mai importantă problemă. Chestie de viziune și de implicare… (C.M.)

FOTO: Mesagerul de Neamț