baltagul

* moștenitorul scriitorului nu mai vrea să cedeze drepturile de autor

Mihail Sadoveanu e de negăsit în mai toate librăriile din țară. “Dumbrava minunată”, “Baltagul” sau “Frații Jderi”, cărţi obligatorii în programa şcolară, au dispărut din rafturile magazinelor de profil. Românii nu mai au acces la operele clasicului, pentru că Dan Herford, strănepotul scriitorului, le cere sume colosale editurilor pentru drepturile de autor. În replică, acestea au încetat să mai publice romanele marelui scriitor. Dan Herford a obținut, în schimb, încă din 2011, dreptul de a le publica singur sub egida editurii proprii, numită chiar Mihail Sadoveanu.

Baltagul, primul roman apărut în editura moştenitorului

Am mers și noi în trei librării din Piatra-Neamț să verificăm dacă într-adevăr mai există sau nu operele semnate de clasic. În toate cele trei librării am găsit romanul “Baltagul”, exclusiv varianta publicată de editura moștenitorului și alte câteva titluri, prăfuite de ani buni, despre care librarii spuneau că nu le-au retras pentru că erau deja comandate înainte ca Dan Herford să își ceară drepturile. De altfel, Editura Mihail Sadoveanu va avea, în data de 14 noiembrie într-o librărie din Bucureşti, lansarea a trei titluri sadoveniene, “Hanu Ancuţei”, “Baltagul” şi “Dumbrava Minunată”.

Sadoveanu, interzis şi în teatre

Scandalul a pornit când Teatrul “Bacovia” din Bacău a anulat premiera spectacolului “Dumbrava minunată”. Totul s-a întâmplat din nou la cererea lui Dan Herford, care-a ameninţat că dacă piesa va fi jucată, va cere daune materiale colosale. De atunci, nici o operă a prozatorului nu a mai fost pusă în scenă. Dan Herford este fiul vitreg al Smarandei Caterina, nepoata lui Mihail Sadoveanu. În prezent, profesorul de nai este stabilit în Olanda.

Ioana HAGI-STAN

1 COMENTARIU

Comments are closed.