0:00

* în 1974, el l-a adus pe Ion Țiriac la Piatra Neamț pentru un meci demonstrativ

În anul 1974 nu existau niciun club sau secție de tenis de câmp și niciun teren de zgură pentru practicarea sportului alb la Piatra Neamț. Cu toate acestea, un jucător autodidact, pietreanul Mihai Ciuntea și antrenorul său, tot un autodidact, Ozias Berman, celebru voleibalist (ridicător) de la Relonul Săvinești au arătat unei țări întregi că acolo unde există pasiune, pricepere și talent, trebuie să se ivească și performanțele.

Mihai Ciuntea, autodidact la tenis, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mihai Ciuntea a făcut senzație, triumfând atunci la ediția inaugurală a “Cupa Scânteii Tineretului” la tenis de câmp, un veritabil campionat național, la care, la start s-au aflat peste 100 de mii de participanți. Cu acest prilej, în noiembrie 1974, Ion Țiriac a venit la Piatra Neamț pentru a susține o demonstrație de tenis în sala Ceahlăul. N-a sosit singur, ci împreună cu Traian Marcu, fostul jucător de Cupa Davis.

“Cupa Scânteii Tineretului a fost adusă în rucsac”

“«Cupa Scânteii Tineretului» la tenis a fost adusă la Piatra Neamț în rucsacul unui elev: Mihai Ciuntea, din anul 3 A al Liceului Energetic. Unul din miile de adolescenți care a pus mâna pe rachetă, văzându-l pe Năstase zburând în fața fileului, visându-l apoi, noaptea.

– Ai fost numit «cel mai bun din 100 de mii». Cum a fost de fapt?

– Greu. Prima mea competiție în cei doi ani și jumătate de când am început să joc, cu lungi întreruperi, așa cum s-a putut, tenis. La București, unde am jucat 5 meciuri, am fost, cred, un outsider.

– Şi totuși…

– Cred că datorez acest succes în primul rând omului care mi-a corectat toate loviturile: inginerul şi sportivul Ozias Berman. De fapt, el m-a învățat totul, din nou. A fost bun cu mine, însoțindu-mă la București, sfătuindu-mă. Dacă n-ar fi fost el…

– Țiriac a declarat că ai talent. Asta și succesul ar putea să te “doboare”?

– Sper să nu se întâmple. Dacă aș fi avut 15 și nu 17 ani aș fi putut intra în lotul de perspectivă. Nefiind posibil acest lucru, rămâne să mă antrenez pe cont propriu, ca și până acum. Adică în compania prietenului și maestrului meu. Cred că mă va ajuta în continuare. Şi sper să nu se întâmple ce spuneați. Mai am de învățat și de muncit foarte mult. Ştiu că înfumurarea te pierde şi te poate face doar o frumoasă promisiune.

Mihai Ciuntea, autodidact la tenis, ZCH NEWS - sursa ta de informații

P.S.: Mihai Ciuntea a câștigat primul său trofeu. Năstase i-a dăruit o cupă, câștigată de el, în 1971, în Italia. A ajuns aici, fără să facă parte dintr-un club sau secție, de altfel inexistente (pentru tenis) la Piatra Neamț. El și antrenorul său neoficial rămân, în continuare, niște solitari. Vor juca pe unde vor putea. Cu mingi, fileu și rachete proprii. Se va gândi, în sfârșit, cineva și la ei?” (Ceahlăul, 10 noiembrie 1974)

Țiriac află că Ciuntea și Berman sunt… autodidacți

Triumful lui Mihai Ciuntea i-a luat prin surprindere atât pe Ion Țiriac, care a aflat că acesta și antrenorul său sunt persoane care s-au instruit singure cât și pe conducătorii sportului nemțean.

“De săptămâna trecută, între revelațiile acestui an sportiv în județul Neamț am mai trecut un nume – cel al tenismenului Mihai Ciuntea, devenit campion neoficial al României la juniori prin câștigarea Cupei Scânteii Tineretului. Țiriac însuși l-a felicitat pe câștigător interesându-se de «școala» de tenis de la Piatra Neamț și nu mică i-a fost surpriza să afle că puștiul, împreună cu antrenorul său – inginerul Ozias Berman, sunt… autodidacți. Credem că, împreună cu celelalte discipline care au înflorit în ultimii ani în părțile Neamțului, tenisul merită și el puțină atenție. Am făcut terenuri (unele – culmea! – spre a fi închiriate – cum e cazul celor ale clubului Ceahlăul, unde după 2 ani de așteptare, copiilor li se pretind bani la intrare), avem câțiva tineri ambițioși, dornici de afirmare, îndrăgostiți realmente de tenis. Lipsă e (sau mai bine zis era) de bunăvoință. Acum însă propunem drept argument un rezultat spre a vitaliza tenisul în întreg județul”. (Tenisul și autodidacții săi, Ceahlăul, 16 noiembrie 1974)

Mihai Ciuntea, autodidact la tenis, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Țiriac – demonstrație în sala Ceahlăul

Pentru că Mihai Ciuntea a câștigat această competiție de anvergură, cunoscutul tenisman Ion Țiriac, maestrul emerit al sportului, a fost în luna noiembrie a anului 1974 oaspetele iubitorilor de tenis din Piatra Neamț.

“Inițiativa de a-l invita aici pe decanul de vârstă al jucătorilor de tenis din România, aparține ziarului «Scânteia Tineretului», care în acest an a desfășurat o intensă popularizare a tenisului de câmp organizând un concurs pentru cel mai bun teren de tenis, precum și o competiție cu caracter de masă, câștigată după cum se știe de Mihai Ciuntea din Piatra Neamț. Cu acest prilej, Ion Țiriac a fost «capul de afiș» al unei plăcute demonstrații, desfășurate joi în sala Ceahlăul, în cadrul căreia și-a mai dat concursul și Traian Marcu, fostul component al echipei României în Cupa Davis, lor alăturându-li-se recentele revelații – tânărul Mihai Ciuntea, deținătorul Cupei Scânteia Tineretului și antrenorul său – Ozias Berman. Fără îndoială, întâlnirea – care a fost urmărită de o sală arhiplină, formată în mare parte din copii – a dovedit o dată în plus virtuțile sportului alb și poate fi considerată un posibil argument în vederea formării unui puternic centru de inițiere în tenis la Piatra Neamț”. (Ion Țiriac – oaspetele iubitorilor de sport din Piatra Neamț, Ceahlăul, 23 noiembrie 1974).

“Dacă veți avea bază materială, veți avea și competiții”

Întrebat ce s-ar putea face la Piatra Neamț – oraș fără tradiție în tenis-pentru dezvoltarea rapidă a acestui sport, Ion Țiriac a răspuns: ”Există deja inițiativa organizării în lunile noiembrie-decembrie (când sezonul internațional e mai puțin încărcat) a unor turnee în țară, cu jucători români în localitățile de anvergură tenisistică. Eu țin să-i felicit cu acest prilej pe iubitorii de tenis de aici pentru victoria lui Mihai Ciuntea, care a câștigat pe merit trofeul «Scânteii Tineretului», dar țin totuși să reamintesc că la Piatra Neamț, oraș cu o populație destul de numeroasă, există doar două terenuri de bitum. Şi cu asta s-a terminat. Cred că aici sunt posibilități, există copii mulți dornici să se afirme, tenisul a devenit sport cu adevărat de masă; am toate promisiunile celor ce se ocupă de mișcarea sportivă că anul viitor vor amenaja cu mult mai multe terenuri. Creați-vă această bază materială puternică și eu vă promit că veți avea atunci și competiții”. (Interviu cu Ion Țiriac, L. Cristian, Ceahlăul, 30 noiembrie 1974).

Mihai Ciuntea a câștigat și a doua ediție a Cupei “Scânteia Tineretului”. Din 1983 s-a stabilit în Bacău, unde este un reputat antrenor la Clubul Sportiv Municipal din localitate. În 2011 a reușit să claseze SCM Bacău pe primul loc în țară la categoria juniori. Fratele lui Mihai, Lică Ciuntea a jucat și el tenis, iar Raul, nepotul său, este antrenor tot de tenis, însă la Piatra Neamț. Ozias Berman, antrenorul lui Mihai Ciuntea este stabilit de ani buni în Israel.

Ana MOISE

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următor„Nu există o instituţie mai conservatoare decât învăţământul”