Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ anunţă organizarea unui „exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă” pentru ziua de miercuri, 7 martie, în intervalul orar 10:00-13:00. Acţiunea „urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică”, precizează ISU Neamţ. Vor participa următoarele instituţii: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; structurile M.A.I. de la nivel judeţean; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ; Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ.
„Exerciţiul se va desfăşura după următorul scenariu:
- Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă Petrodava al Judeţului Neamţ, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare.
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă Petrodava al Judeţului Neamţ, va transmite către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă menţionate mai sus, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare, pentru acţionarea unui semnal de alarmare”, potrivit ISU Neamţ.
„Semnalul care va fi introdus poate fi unul din următoarele:
- semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele).
- semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele).
- semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele).
- semnalul ÎNCETAREA ALARMEI (se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut)”, se menţionează în comunicatul de presă citat.
Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”. Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei vor fi verificate, prin sondaj, de către reprezentanţii ISU. (ZCH NEWS)