0:00

„Meșteșugăritul e Mișto”, la final, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri, în sala de ședințe a Consiliului Local Târgu Neamț, Asociația „Pro Ipsi 2012” a organizat o conferință de presă, prin care a dorit să anunțe încheierea Proiectului „Meșteșugăritul e Mișto!”, proiect finanțat de către Comisia Europeană, în cadrul Programului Tineret în Acțiune. Prezenți la acest eveniment, au fost membrii asociației, voluntari, un meșteșugar în meserii tradiționale ale etniei rrome, alături de primarul Daniel Harpa și Karina Cojocariu, directorul Liceului Economic „Vasile Conta”, parteneri ai proiectului prin instituțiile pe care le reprezintă.

„Proiectul a fost implementat de un grup de tineri voluntari și s-a desfășurat pe o perioadă de 4 luni, având ca obiectiv general revalorizarea meseriilor tradiționale ale minorității etnice rrome. În prima parte a proiectului, au fost formați, în cadrul unui training organizat în Târgu Neamț, 18 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani. În a doua parte a proiectului s-a înființat atelierul meșteșugăresc în comunitatea de rromi din Humulești, atelier în cadrul căruia 18 cetățeni de etnie rromă au preluat obiecte din metal, lemn și au confecționat articole de îmbrăcăminte tradiționale. În cadrul proiectului au avut loc și expoziții care au avut ca scop promovarea meseriilor tradiționale rrome și au contribuit la îmbunătățirea imaginii comunităților de rromi din Târgu Neamț, Piatra Neamț , Roman și Bicaz”, a declarat Bogdan Miltiade, inițiatorul proiectului.

Primăria a sponsorizat proiectul cu 700 de euro. „Vă felicit pentru proiect şi pentru implicare. Scopul nostru este să integrăm etnia rromă în comunitatea din oraș. Vă voi sprijini și în continuare în astfel de inițiative”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Și Karina Cojocariu, directorul Liceului Economic „Vasile Conta”, a dorit să se declare mulțumită de evoluția și impactul proiectului, susținând că în educație toți sunt egali. Consilierul PNL, Daniel Cozma s-a arătat dezamăgit de absența colegilor săi din Consiliul Local. „Îl felicit pe domnul primar și-mi pare rău că ai mei colegi nu au fost prezenți. Sper ca primăria să fie alături și pe viitor la astfel de inițiative”, a spus Daniel Cozma.

Prezent la eveniment, Gheorghe Copoț, meșteșugar de etnie rromă din Humulești, a declarat că speră că aceste meserii ale rromilor nu vor dispărea. „Mă bucur că sunt tineri care nu vor ca aceste meserii ale noastre să dispară, mai ales că noi le-am primit din tată în fiu”, a spus acesta. (C.T. STURZU)

Articolul precedentHarpa, jumătăţi de oră prin şcoli
Articolul următorCopiii cu pensie de urmaş, dovada continuării studiilor