0:00

Mesaje antidrog pentru elevi și oficialitățile județului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVreo 200 de elevi de la liceele din Neamț și conducătorii celor mai importante instituții ale județului au ascultat despre riscurile consumului de droguri, în cadrul unei întâlniri organizate de Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului, joi, 6 octombrie.

Cu un discurs pe înțelesul tuturor ascultătorilor, indiferent de vârstă și funcție, Gigi Lazăr le-a vorbit băieților cum drogurile nu-i ajută să aibă performanțe sexuale demne de invidiat și fetelor despre cum, pentru o noapte de plăcere, pe fondul consumului de alcool, își pot pierde un viitor. Reprezentantul CIADO i-a cucerit pe elevii din sală, ba chiar a plusat și cu un mesaj direct pentru liderii acestora, mai ales pentru cei din consiliile locale ale elevilor, dar cu bătaie lungă spre oficialități: ”Nu fiți alți politicieni, care uită de cei care i-au ales”.

A urmat un filmuleț de pe youtube, cu povestea unui fost dependent de droguri. Elevii au fost mai mult sau mai puțini impresionați de el, dar, aparent, a avut efect asupra adulților din sală: atât primarul municipiului, cât și președintele Consiliului Județean au ales să renunțe la discursul pregătit de acasă și au vorbit liber cu tinerii, din postura de părinți, dar de părinți fericiți, ai căror copii nu au căzut în capcana drogurilor.

Ceva mai pragmatic a fost președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, care le-a povestit liceenilor despre alternativele existente, inclusiv proiectele pe care CCI Neamț le are pentru a sprijini tinerii, despre importanța școlilor profesionale și a pregătirii școlare în general: ”Valorificați-vă visele, nu-i lăsați pe alții să vă folosească! Chiar vrem să ne susțineți în proiectul amplu la care lucrăm acum, care are în vedere școlile profesionale în sistem dual. Chiar astăzi am semnat un protocol cu cei de la Colegiul Forestier, pentru ca elevii să facă practică la două fabrici din județ. Noi vă sprijinim, prin decontarea transportului, prin oferirea echipamentului de protecție și a unui loc potrivit pentru a face practica și, de ce nu, pentru a avea un loc de muncă după ce terminați școala, asta dacă nu vă îndreptați spre învățământul superior. În Germania, mulți tineri aleg să facă o școală profesională, să aibă o meserie și să devină independenți financiar pentru ca, mai apoi, să urmeze o facultate pe propriile puteri”.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentVCM-LPS Piatra Neamţ a transferat o echipă întreagă
Articolul următorFOTO O scumpete de piațetă în fața Gării la Bicaz
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.