De mai bine de o lună, medierea oferită de agentul de plasare celor care vor să muncească în străinătate este un serviciu gratuit. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț atrage atenția că, începând din 5 martie 2018, cei care se adresează unei firme de plasare nu trebuie să achite nici un fel de taxe, comisoane, tarife.

“Un agent de plasare a forței de muncă în străinătate trebuie să fie obligatoriu o persoană juridică, nicidecum persoană fizică. Din data de 5 martie 2018 nu se achită sume de bani cu titlu de garanții, întocmire curriculum vitae, traducere documente, procesare acte sau consultanță, plata unor sume de bani reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Una din obligațiile agentului de plasare este să aibă încheiat contract cu firme angajatoare din afară. De asemenea, trebuie să încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere, să efectueze activitățile de mediere și plasare în mod gratuit. Contractul de mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agent cu cetățeanul român.Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.

Nu în ultimul rând, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română. (C.I.)