0:00

Medicii de la “Sfânta Maria” Iași au salvat o pe fata de la Costișa, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCazul complicat al unei adolescente din Costișa, județul Neamț, victimă a unui accident rutier și apoi a unei infecții puternice cu COVID-19 a fost rezolvat cu succes de o echipă de medici de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași.

Fata a fost implicată într-un accident pe 17 decembrie anul trecut și a fost la un pas de moarte (detalii despre accident aici).

“Copil în vârstă de 15 ani, victima unui accident rutier (fiind pieton) în data de 17.12.2022, preluată de urgență de un echipaj SMURD cu Scor Glasgow 6, fiind intubată oro-traheal, sedată și ventilată mecanic și adusă inițial la Spitalul Municipal de Urgență Roman. S-a realizat o examinare completă computer tomograf, care a obiectivat un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare și fractură cominutivă de bazin, ulterior fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență a Sfânta Maria”, precizează dr. Alina Belu, managerul unității spitalicești ieșene.

Timp de 17 zile a durat tratamentul specific al afecțiunilor în secția de ATI Neurochirurgie, fata a făcut febră foarte mare, în ciuda mai multor scheme de tratament antibiotic cu spectru larg. În plus, fata prezenta și o erupție puternică însoțită de modificarea culorii pielii iar medicii au transferat-o în Compartimentul de Boli Infecțioase pentru tratament și supraveghere continuă.

“Febră înaltă persistentă pe parcursul a mai multor zile și dispunerea atipică a exantemului, a făcut ca diagnosticul diferențial să fie dificil, fiind luate în discuție pe rând – sepsis; scarlatină; un exantem viral din mononucleoza infecțioasă sau primo-infecție CMV; exantem post-infecție cu germeni atipici; alergie post-medicamentoasă sau exantem de tip autoimun.

După excluderea tututor etilogiilor comune, analizele seriate relevă o insuficiență hematologică (trombocitopenie moderată), afectare acută hepatică, status protrombotic (nivelul d-dimerilor mult crescut), sindrom inflamator biologic marcat, corelat cu o serologie igG SARS COV2 – au făcut posibilă evidențierea sindromului inflamator multisistemic post-infecție SARS COV2, de altfel mama pacientei și declarând că adolescenta a avut o viroză cu doar câteva săptămâni anterior accidentului rutier.

A fost tratată cu succes cu pulsații cu Solumedrol, remitându-se complet febra, erupția cutanată, afectarea hematologică și cea hepatică. Pacienta a fost externată ameliorată, de menționat fiind că și leziunile craniocerebrale dar și fractura cominutivă de bazin au avut o evoluție favorabilă.

Pentru rezolvarea cazului au participat activ timp de aproape o lună de zile, medici anesteziști și de terapie intensivă, neurochirurgi, medici infecționiști, pediatri, medici urgentiști, alergologi, dermatologi și un număr mare de medici rezidenți, asistente medicale, infirmieri și brancardieri.

Echipa complexă de medici pediatri, anesteziști și de terapie intensivă a fost formată din: dr. Cezar Gheorghiță Cezar, dr. David Alexandru, dr. Camelia Ivănescu, dr. Valeiu Lupu și dr. Ramona Graur”, ne-a declarat dr Alina Belu.

Angela Croitoru

Articolul precedentAtenție, fraude în numele Fiscului
Articolul următorÎnchisoare pentru tentativă de omor la nuntă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. ACESTIA SUNT OAMENI ADEVARATI. BRAVO LOR. AR TREBUI SA-I CUNOASCA TOATA TARA. LE SUNTEM RECUNOSCATORI. MERITA TOT RESPECTUL NOSTRU.

Comentariile sunt închise.