0:00

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra fraudelor on line și atrage atenția asupra e-mail-urilor sau sms-urilor ce pot fi primite în perioada următoare, care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili să fim mai puțin vigilenți online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale“, anunță DNSC.

Atenție, fraude în numele Fiscului, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Sursa foto DNSC

Aceste mesaje, spun specialiștii, au o caracteristică psihologică puternică, fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câteva verificări de securitate esențiale.

Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori“, explică DNSC.

Specialiștii recomandă să evităm accesarea de link-uri/atașamente din surse necunoscute sau dubioase. Scanați-le cu o soluție de securitate și verificați mereu sursa reală a mesajului. Evitați furnizarea de date sensibile, mai ales dacă vă sunt cerute explicit online. Atenție la corectitudinea textului din mesaj

Dacă ați căzut în capcană se recomandă să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont.

(G. S)

 

Articolul precedentRecord infracțional: pus sub acuzare pentru 6 fapte
Articolul următorMedicii de la “Sfânta Maria” Iași au salvat o pe fata de la Costișa
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.