Medicii de la Pediatria Roman, amenințați de părinți, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Spitalul Roman are, de luna aceasta, un contract cu o firmă de pază, dar aceasta oferă servicii doar pentru clădirea centrală. La Pediatrie, medicii se apără cum pot. Șeful Secției, medicul Ioan Chereji, spune că aproape zilnic dau peste părinți care nu se comportă tocmai civilizat, iar singura regulă care se poate aplica „este vorba bună”.

„Din luna decembrie, la 2-3 zile avem un copil de aproape un an care se întoarce continuu în secție. Am vorbit la cei de la Asistență Socială, dar nu pot da copilul într-un centru de plasament fără semnătura părinților. Părinții stau într-o locuință de la Primărie, mănâncă la cantină și spun că lemnele primite de la Primărie sunt ude. Fiind frig, copilul ajunge tot timpul bolnav și părinții vor să-l ținem noi câteva zile. Din punct de vedere al Casei de Asigurări, faptul că acest copil se întoarce continuu pe secție atrage un semn de întrebare. Miercuri, părinții m-au amenințat, mi-au spus că știu unde stau. Nu este un caz singular. Este drept că nu putem generaliza, dar avem probleme. Încercăm cu vorba bună să-i lămurim. În unele cazuri, am chemat Poliția Locală, dar și agenții au anumite îngrădiri, nu prea au ce să le facă”, a declarat medicul Ioan Chereji.

Acesta mai spune că săptămâna trecută, o familie din Horia s-a prezentat la Pediatrie cu un copil în stare gravă și, în mai multe zile, a refuzat internarea, la a patra prezentare copilul fiind chiar în pericol de a muri.

“Copilul era cu insuficiență respiratorie. A fost pe muchie. Mama ne-a spus la final că asta să-i fie ei învățătură de minte. Noi încercăm să-i îndrumăm și să-i sfătuim cât mai bine”, a mai spus șeful secției.

Pediatria are asigurată pază, dar nu exclusiv pentru secție, ci pentru clădirile de la Spitalul Vechi, doar noaptea, de la orele 19 și până dimineață. Managerul Cătălina Pălăncianu spune că se va încerca identificarea sumelor necesare pentru ca o firmă de pază să intervină și la Spitalul Vechi. Pentru un an, paza specializată la Spitalul Nou costă aproape 900 de milioane de lei vechi.

Campanie pentru modernizarea Pediatriei

În ultimul an, secția de Pediatrie a Spitalului Roman s-a modernizat, cu bani de la unitate, dar și sponsorizări din partea unei Fundații și a unui om de afaceri. Săptămâna aceasta, un grup de elevi de la Colegiul Național “Roman Vodă” și-au manifestat intenția de a strânge banii necesari modernizării a măcar două saloane. În acest moment, jumătate de secție este reabilitată, mai fiind de intervenit la 14 saloane.

“Trei eleve au venit și au vizitat secția. Le-am întrebat de unde au bani pentru a moderniza două saloane. Mi-au răspuns că vor încerca să facă rost. Vor să schimbe paturile, lenjeria, ușile și chiar singure au spus că ar fi nevoie de înlocuirea caloriferelor. Motivul lor este acela că, poate peste ani, vor veni să lucreze aici. Am fost plăcut impresionat și le mulțumesc pentru efort”, a declarat doctorul Ioan Chereji, șeful secției de Pediatrie.

Anul trecut, prin fondurile Spitalul sau donații, secția a primit aparatură de peste 70 milioane de lei vechi. Reabilitarea salonului de recuperare s-a făcut cu sprijinul unui om de afaceri, iar modernizarea izolatorului a făcut ca epidemia de hepatită de anul trecut să nu afecteze și copiii internați în secție. O fundație s-a ocupat de înlocuirea veselei și a scaunelor din sala de mese, acum mai fiind nevoie de înlocuirea mobilierului destinat părinților care își însoțesc copiii la internare.

Ar trebuie să schimbăm padimentul și să reabilităm saloanele preluate de la secția Oncologie. Aparținătorii cer în ultima perioadă condiții hoteliere. Au și ei pretenții. Partea bună este că în fiecare salon există pat pentru copil și pat pentru părinte. Sperăm a ajutorul câtor mai mulți oameni de bine și le mulțumim celor care ne-au ajutat până acum”, a mai declarat medicul Ioan Chereji.

Claudia MATEI

Articolul precedentChestionare SJU Neamţ / Medicii și pacienții au vorbit aceeași limbă
Articolul următorManagerul Apostoae evaluat de membri CA