0:00

Continuăm, astăzi, să vă furnizăm răspunsurile date de pacienții Spitalului Județean Neamț la chestionarul aplicat la externare. Potrivit respondenților, în primele două luni ale anului s-au înregistrat 50 de cazuri de reinternare, în marea lor majoritate – 42 de situații – în luna ianuarie. De asemenea, tot în perioada la care ne referim, potrivit datelor din chestionarele completate de cei externați, în Spitalul Județean Neamț au venit 29 de pacienți aflați la prima internare.

Marea majoritate a celor care au ajuns într-una din secțiile unității spitalicești a venit pe baza trimiterii de la medicul de familie – 36 de cazuri, în timp ce 11 pacienți s-au internat ca urmare a recomandării medicului din ambulatoriu. La întrebarea „Ați fost primit cu amabilitate de la început?” au răspuns afirmativ 92 de pacienți, în timp ce alți 4 au considerat de cuviință să ofere un răspuns negativ. Au fost și 14 pacienți care au preferat să se abțină să dea un răspuns la această întrebare, lăsând spațiul gol.

Tot din răspunsurile date de pacienți, aflăm că majoritatea este mulțumită de felul în care cadrele medicale le-au explicat atât aspectele legate de boală și de tratamentele ce se impun, cât și de modul în care li s-a adus la cunoștință – acolo unde a fost cazul unei operații – factorul de risc și un pronostic. 78 dintre cei chestionați au răspuns cu „DA” acestei întrebări, în timp ce doar trei răspunsuri au fost negative.

Din toate aceste date statistice, deducem, pe de o parte, că medicii din Spitalul Județean Neamț știu să vorbească pe limba pacienților, iar pe de altă parte și că majoritatea pacienților este receptivă la ceea ce spun medicii. Concluzia? Comunicarea funcționează bine din ambele sensuri. (A. SÎRBU)

Articolul precedentDNA și județul Neamț
Articolul următorMedicii de la Pediatria Roman, amenințați de părinți