După medicii și asistentele din spital, a venit rândul medicilor de familie să dezbată cu prmarul Romanului. La consultări, ca să păstrăm registrul medical, au participat numai 6 medici de familie, pe motiv că dezbaterea de la primărie s-a suprapus, orar, cu o prezentare de medicamente. Lucian Micu a început discuțiile subliniindu-le medicilor de familie rolul important: ”Sunteți persoane care intrați în contact direct cu pacienții, fie că este o mamă care stă cu copilul bolnav în brațe, fie că vorbim de omul care muncește și se grăbește pentru că trebuie să ajungă la muncă, ca să nu mai vorbim de persoane care, poate nu au o problemă de sănătate, dar au nevoie de cineva cu care să stea de vorbă. Nu vreau să vă compătimesc, dar chiar vă admir și vă respect, pentru că sunteți profesioniști în domeniul dvs. Mă bucur că în Roman avem și această categorie de medici profesioniști. Vreau să cunosc problemele dvs. și, în măsura posibilităților, să ne putem ajuta”.
Dinspre invitați, discuția a deschis-o dr. Bica, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie Neamț: ”În Roman, numărul cabinetelor medicilor de familie a tot scăzut, de la 42 la 34 anul trecut, iar acum mai sunt doar 30. Și, totuși, medicii de familie sunt foarte importanți în economia serviciilor medicale din România. Ca să dau un singur exemplu, medicina de familie a acordat, anul trecut, în întreaga țară, servicii medicale în proporție de 70% din întregul pachet de servicii medicale decontate de Casa Națională de Sănătate. Față de această pondere, atenția de care se bucură cabinetele medicilor de familie – e adevărat, toate private – este mult prea mică. Eu cred că autoritățile locale ar putea ajuta aceste cabinete, prin acordarea unor facilități la plata impozitelor și taxelor, de exemplu, la scăderea valorilor chiriilor ori concesiunilor”. Dr. Violeta Barcă, la rându-i, a spus: ”În imobilul din fața primăriei, funcționăm 10 medici de familie, dintre care unii au demarat proceduri de cumpărare a spațiilor, iar ceilalți avem spațiile concesionate. Nu am reușit să ne punem de acord asupra cotelor părți, pentru a face o reparație capitală a imobilului, și, acum, infiltrația de la acoperiș a ajuns la nivelul etajului întâi”.
Primarul Micu a promis ajutor cu întocmirea unui proiect, prin care medicii de familie din fosta Policlinică cu plată să acceseze niște fonduri nerambursabile pentru repararea imobilului. Dr. Pisică, având cabinetul în același imobil, s-a arătat foarte indignat de evaluarea făcută în vederea cumpărării spațiilor, din care au rezultat 350 euro/mp. ”Cu 350 de euro metrul pătrat, îți iei în București penthouse, în zonă foarte bună”, a spus domnul doctor. ”Iar primăria, când am cerut să ne ajute, nu ne-a ajutat, a spus sec: «n-avem bani» Așa mi-a spus vechiul primar: n-avem bani! I-am adus poze, i-am adus documente și… Bine, acum, a ajuns deputat și nu mai contează”.
S-a discutat destul și despre Centrele de Permanență, 7 la număr în Roman, care au în dotare, vorba doctoriței Bica, ”un doctor și un stetoscop”. Ea a făcut apel către primărie pentru dotarea acestor centre cu minimul de dotare și pentru cazuri de urgență, pentru a mai decongestiona Centrul de Primiri Urgențe din spital. Iar apropo de Centrul de Primiri Urgențe, dr. Hotăranu a propus să se afișeze, în interiorul centrului, lista cu Centrele de Permanență, propunere foarte bine primită de toată lumea. Primarul și-a notat toate problemele și a conchis că ar fi utilă și o întâlnire complexă medici din spital împreună cu medicii de familie, pentru a pune laolaltă problemele comune și pentru o mai bună comunicare, atât între ei, cât și cu cetățenii. (D.A.)