* „Există frica de repercusiuni. Toată lumea se gândește că se poate întâmpla ceva rău, nimeni nu vrea să-și asume vreun risc”, a declarat un medic din cadrul SJU Neamț.
În Spitalul Județean Neamț, în Policlinică și în birourile de la DSP, cei mai mulți medici fug de greva japoneză. Protestul a fost anunțat de Sindicatul Sanitas pentru perioada 14-16 octombrie. Ieri, după mai bine de un sfert de oră de căutări, am dat peste o asistentă care ținea la piept banderola cu tricolorul, semn al protestului. Am rugat-o să ne permită să facem o fotografie „mărțișorului”, dar, vădit stânjenită, ne-a refuzat arătând cu degetul spre alte colege de-ale ei. Ajunși pe holurile unde se află și secția de Ortopedie am deschis ușa pe care scria «Cadre medicale». Am cerut politicos să vorbim cu un medic și să facem o fotografie banderolei. Din încăpere au dispărut toți cei care aveau banderole, iar un medic a avut amabilitatea de a ne explica de ce există această reticență:
„Există frica de repercusiuni. Toată lumea se gândește că se poate întâmpla ceva rău, nimeni nu vrea să-și asume riscul. Oricum pe noi cei de jos nu ne ascultă nimeni. Deciziile se iau la nivel central. Nici eu nu o port”, a spus un medic din cadrul SJU Neamț.
În Policlinică, cel puțin pe holuri, nu am văzut niciun semn care să ne facă să credem că cineva este pentru această grevă. Mai comic este că o doamnă din cadrul DSP Neamț ne-a mărturisit că era prea mare banderola și cădea de pe mână. „Am lăsat-o în sertar pentru că nu-mi venea. Oricum, ieri (n.r. 14 octombrie) a fost greva, nu ?” Exceptând medicii care au intrat în sălile de operații și pe care-i înțelegem că nu pot purta banderola din cauza unor reguli stricte de igienă, putem spune că ceilalți au cam fugit de japoneză, s-au au ascuns-o bine într-un sertar cu cheie. În altă ordine de idei, greva japoneză cu tricolor ochios se poate traduce într-un gest de patriotism care reliefează dragostea de țară și de neam. Celelalte rămân spuse de reprezentanți. „Mai sunt și excepții, vorbim de un bold într-un car cu fân. Medici sunt mai puțini și de aceea nu i-ați putut vedea. Eu, ca psiholog, îi înțeleg. Din cei 1.400 de angajați, 3 sferturi purtăm aceaste banderole. Sunt și unii care au o stimă de sine mai mică”, a declarat dr. Angela Tofan, liderul Sindicatului Sanitas Piatra Neamț.
Conform datelor furnizate de reprezentanții sindicatului, în SJU Neamț au fost împărțite 700 de banderole, în Spitalul din Roman – 400, în cel din Târgu Neamț – 300, în Păstrăveni – 100 și la DSP Neamț – 20. Greva japoneză se va încheia astăzi.
Medicii au semnat pentru miting
În perioada grevei japoneze, 14-16 octombrie, liderii Sindicatul Sanitas Piatra Neamț au strâns semnături pentru greva generală anunțată pentru luna noiembrie. Conform calendarului de proteste stabilit de Coaliția profesioniștilor în Sănătate, în 2 noiembrie, de la ora 11, organizaţiile membre ale coaliţiei vor participa la un marş în Bucureşti, pe traseul Piaţa Constituţiei – Ministerul de Finanţe – Piaţa Victoriei. După acest protest la care sunt așteptate peste 5.000 cadre medicale, din care aproximativ 100 din județul Neamț, se va stabili și data grevei generale. Reprezentanții din Sănătate avertizează că, din luna noiembrie, activitatea medicală din spitale s-ar putea rezuma doar la cazurile de urgență. „Pentru greva generală aveam nevoie să strângem 50% plus unu din semnăturile posibile. Am strâns aceste semnături chiar dacă unele persoane sunt în concedii. Și-au exprimat dorința de a semna și colegii care nu sunt membri Sanitas. Până la urmă și ei sunt reprezentați de Coaliția profesioniștilor din Sănătate așa că i-am lăsat să-și exprime acordul prin semnăturile lor. În aceste condiții, în județul Neamț, suntem acoperiți legal prin aceste semnături și putem participa la greva generală”, a declarat dr. Angela Tofan, liderul Sindicatului Sanitas Piatra Neamț.
Marian TEODOROF