cni elevi„RO-SAT ONE JUNIOR”, o echipă formată din 4 elevi de la Colegiul Național de Informatică (CNI) din Piatra-Neamț și un elev de la Colegiul Național ”Petru Rareș” se pregătesc intens pentru finala IRISS Space Robotics, care va avea loc, în luna decembrie, în Olanda. Competiția, care se adresează tuturor elevilor din Europa, a demarat, în ianuarie 2015 și, așa cum ne-a spus coordonatoarea echipei, profesoara Diana Bejan, de la CNI, după mai multe etape de preselecții, elevii au primit în septembrie veștile bune. Anunțarea echipelor finaliste a fost făcută de danezul Andreas Mongensen, astronaut al European Space Agency (ESA), chiar în timpul misiunii sale de pe stația spațială internațională. Concursul este împărțit pe 3 categorii de vârstă, la fiecare dintre ele fiind selectate câte 3 echipe. Astfel, echipa „RO-SAT ONE JUNIOR” va concura, la categoria 14-16 ani, cu alte două echipe din Danemarca și Germania.

Practic, a trebuit să proiectăm și să realizăm un robot care poate muta cutii cu marfă pe o Stație Spațială Internațională (machetă – n.r.). Punctajul cel mai mare va fi acordat robotului care va avea încărcătura mai mare, care va evita coliziunile și va trece peste obstacolele de pe traseu. Roboțelul trebuie să fie gata până în decembrie. Mai avem de lucru, dar suntem optimiști, deoarece suntem o echipă unită, determinată”, a precizat prof. Diana Bejan.

Toate cele 9 echipe finaliste se vor duela, pe parcursul a două zile, la Centrul de Cercetare ESA, în Noordwijk. Cu acest prilej, elevii vor avea ocazia să-l întâlnească și pe astronautul Mongensen și să-l „chestioneze” cu privire la timpul său petrecut în spațiu. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPartidă de vânătoare încheiată prost!
Articolul următorŢigări de 140.000 lei descoperite de poliţişti
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.