reclama autocenter

* stadionul rămâne al municipalităţii pietrene

Avocatul Italian Angelo Massone, cel care în vară se lăuda că a preluat Rapidul, a semnat prin fax contractul de preluare a pachetului majoritar al acțiunilor de la FC Ceahlăul Piatra Neamț și a devenit astfel primul ”stranier” din istoria clubului ce va conduce destinele echipei. Practic, Angelo Massone nu preia decât jucătorii aflați sub contract cu Ceahlăul, un million și jumătate de euro datorii la jucători și terți, recunoscute de fostul președinte Viorel Măstăcăneanu și palmaresul formației de sub Pietricica. Baza sportivă, cu toate dotările, aparțin municipalității locale și sunt concesionate clubului pietrean până în anul 2023. Prima mutare a lui Massone este înlocuirea antrenorului Florin Marin, în ”pole position” aflându-se Alessandro Birindelli (39 de ani), fosta glorie a Juventusului.

Viorel Mastacaneanu

Cum poate scăpa Măstăcăneanu de achitarea primelor restante

Viorel Măstăcăneanu a dat lovitura pe ultima sută de metri a anului 2014, rezolvând în stil personal criza financiară de la FC Ceahlăul. L-a vândut sub prețul pieței pe fundașul Andrei Dumitraș la CSU Craiova, cu numai 100.000 de euro (pe piață valora de trei ori mai mult!) și din banii care au intrat în contul grupării nemțene s-a apucat să plătească salariile restante ale jucătorilor, pentru ca aceștia să nu poată depună memorii la LPF pentru a deveni jucători liberi de contract. Apoi, s-a înțeles cu avocatul italian Angelo Massone, cel ce se lăuda în vară că a preluat echipa și brand-ul Rapid, pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al clubului pietrean. L-au ”ajutat”, în acest sens, Mihai Apopii și lichidatorul judiciar Ciprian Asofroniei, care au renunțat la acțiuni, cel puțin declarativ. Acum Angelo Massone este, din punct de vedere teoretic, deținătorul a 55% din acțiuni la FC Ceahlăul SA, cedate de Mihai Apopii, șeful Camerei de Comerț și Industrie Neamț și Ciprian Asofroniei, deoarece a semnat prin fax actele de preluare a clubului pietrean. Acesta a fost anunțul făcut de Viorel Măstăcăneanu, actualul președinte al Consiliului de Administrație.

“A trimis prin fax actele semnate, deci el este de acum înainte cel care va hotărî tot ce se întâmplă la Ceahlăul. Ne-a transmis că va veni la Piatra Neamt în jurul datei de 7 ianuarie și că atunci se va apuca de treabă. Singura informație sigură despre schimbări, este că va veni cu un nou antrenor principal. Ne-a anunțat că va fi un fost jucător de primă divizie în Italia”, a declarat Viorel Măstăcaneanu.

Măstăcăneanu a scăpat, astfel de ”povara” achitării primelor de obiectiv din sezonul trecut jucătorilor, când echipa s-a clasat pe locul 9 și de cele din urmă cu două sezoane, când echipa s-a salvat de la retrogradare, în ultima etapă, printr-un gol marcat în poarta celor de la CSMS Iași de Bojan Golubovic. ”Manevra” e simplă: primele cerute de jucători nu sunt prinse în contracte, ci în Regulamentul de Organizare și Funcționare al clubului, ori, Alesandro Massone, avocat de meserie, este destul de abil în a nu recunoaște decât contractele semnate între părți, pentru că doar acelea au caracter de lege în fața oricărei instanțe, sportivă ori civilă.

Renzo Rossi

”Puteam să nu recunoaștem existența primelor de obiectiv, deoarece acelea nu sunt trecute în contractele jucătorilor, ci doar în Regulamentul clubului”, declara în vară, același Viorel Măstăcăneanu, la reunirea lotului, când jucătorilor li s-a promis prima oară că-și vor primi banii.

Argumentul era că niciun jucător nu a plecat de la Piatra Neamț cu restanțe! Acum discursul președintelui s-a schimbat: “De acum să nu mă mai sune nimeni pentru jucători, fiindcă nu mai decid eu. Este o problemă care va fi rezolvată de noii șefi ai clubului nostru”.

Angello Massone

Vânzare-cumpărare după ”tiparul” Rapidului

”Manevra” de vânzare-cumpărare nu este străină nici vânzătorului și nici lui Angelo Massone și aceasta respectă tiparele după care avocatul italian a vrut să preia Rapidul în vară, adică, cu o scrisoare de garanție bancară, atașată la contract, în momentul când actele vor fi autentificate la un notar. Scrisoarea de garanţie va avea ca beneficiar FC Ceahlăul SA, suma, nedezvăluită, însă de Viorel Măstăcăneanu, urmând să fie folosită de conducere pentru achitarea a salariilor restante către jucători şi restul angajaţilor, dar şi pentru realizarea unor transferuri. Viorel Măstăcăneanu va încasa în urma tranzacţiei suma simbolică de un euro de la Angelo Massone. Măstăcăneanu a dezvăluit înaintea jocului cu Universitatea Cluj, din ultima etapă, că a primit o ofertă de un euro, de la un investitor străin și că i se pare o ofertă foarte bună întrucât ”cel ce va prelua clubul, trebuie să achite și datoriile, care au ajuns la un million și jumătate de euro”, iar el nu vrea să facă avere din vânzarea acțiunilor. Iată că tranzacția s-a materializat, deocamdată prin fax.

Alessandro Birindelli

Rossi – director general și Birindelli antrenor?

După codurile galbene de frig și ninsori, Angelo Massone nu va veni singur la Piatra Neamț, ci ajutat de doi oameni de încredere: Renzo Rossi, pe care îl va instala director general, acesta urmând a se ocupa de tot ce înseamnă compartimentul administrativ al clubului pietrean, relația cu FRF și LPF, precum și de antrenorul Alessandro Birindelli, fosta glorie a Juventusului Torino, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Massone, liber de contract în acest moment. Birindelli, acum în vârstă de 39 de ani, a antrenat-o în 2011 pe Pistoiese, iar în 2012 a fost antrenorul secund al lui Dario Bonetti la Dinamo, deci nu este străin de fotbalul românesc. Renzo Rossi a mai activat și el în fotbalul românesc, la Steaua, Rapid și CFR Cluj, iar intenția lui Massone fiind cea de a rula tineri jucători de la grupele Primavera, care, deocamdată nu au șanse de face pasul către primele reprezentative ale echipelor din campionatul italian. Dacă Massone va păstra tineri fotbaliști de la Centrul de Copii și Juniori, chiar dacă va fi tentat să renunțe la Ceahlăul II, pentru a reduce costurile, el fiind obligat prin manualul de licențiere să aibă în subordine o asemenea structură, Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05”, cu cele patru grupe de copii, se poate să nu mai beneficeze de colaborarea de până acum cu FC Ceahlăul SA, dacă noul patron nu va dori acest lucru. Rămâne de văzut cum și dacă, actualii angajați ai FC Ceahlăul SA vor fi transferați către Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05”, asociație ai cărei angajați se interesau deja unde pot să se mute în clădirea stadionului Municipal ”Ceahlăul” cu tot cu birouri, evident.

Mihai STOIAN

Articolul precedentSĂRBĂTORILE DE IARNĂ, mai mult un chin decât o bucurie
Articolul următor20.000 de zâmbete pentru copiii din Neamț