În fiecare an, prima zi de primăvară aduce în atenţia românilor tradiţia Mărţişorului. Altă dată, bunicii noştrii sărbătoreau renaşterea naturii purtând în piept două fire de lână, unul alb şi celălalt roşu, de care prindeau o para, de fapt un bănuţ. Acum, obiceiul s-a pierdut în negura timpului.
Muzeograful Florentina Buzenschi explică că “un mare etnograf spunea că există un mărţişor al satului şi un mărţişor al oraşului. Noi acum suportăm transformarea mărţişorului satului, care era de fapt şnurul de care se lega un simplu ban, o para şi care avea rolul de talisman, părinţii îl puneau la gâtul sau la mâna copiilor de 1 martie, acum l-am transformat într-un cadou. Atunci era un dar prin puterea pe care o avea, prin care îi ofereai persoanei respective sănătate. Acum noi l-am transformat într-un dar. Suntem cumva într-o perioadă în care rezolvăm nişte obligaţii şi oferim un mărţişor, un cadou. Atunci omul purta mărţişorul cu demnitate, omul era conştient că are protecţie asupra sa şi îl purta cam 9 zile”.
Ţăranii de altă dată dădeau ca să primească, iar Mărţişorul nu avea valoare materială, era important prin ceea ce semnifica. Acum se leagă tot felul de obiecte, de la pene, mărgele, ceramică sau diferite tipuri de ţesături la un şnur. “Legenda spune că Baba Dochia a legat la şnur o para, care semnifică soarele rece de primăvară, însă ce se leagă acum nu semnifică nimic. Unele obiecte artizanale sau unele piese de artă populară au fost miniaturizate, încât au devenit mărţişoare, dar din păcate, cele mai multe mărţişoare sunt confecţionate şi aduse din China“, mai spune Florentina Buzenchi.
Astăzi, copiii sunt cei care se bucură cu adevărat de mărţişoare. Listele cu prieteni şi colegi sunt de obicei lungi, iar oferta de mărţişoare este generoasă. Comercianţii stradali oferă la preţuri cuprinse între un leu şi câteva zeci de lei, mărţişoare de diferite mărimi, culori şi teme. De la personaje de desen animat, flori, potcoave, bijuterii , coşari, de toate găseşti, dar mai ales pentru toate buzunarele. Unii preferă florile naturale, un bucheţel de ghiocei, pe care poţi să dai 2 până la 5 lei, poate fi o opţiune bună. (Gianina BUFTEA)