Vasile Ouatu s-a liniștit, s-a răzgândit și a decis că nu abandonează voleiul, așa cum anunțase în această lună, când a trebuit să suporte șocul unor executări silite ale societății Locato. Animat de gândul unei reconstrucții, antrenorul Marian Constantin și-a activat prietenii din țară, și-a intrat în ritm, așa că Unic-LPS Piatra Neamț a ieșit din ”hibernare” și a realizat primele două transferuri pentru sezonul competițional 2014-2015: Yasmin Constantin și Ioana Simovici.

Yasmin joacă în numele tatălui

O noutate la Piatra Neamț este Yasmin Constantin, extrema de 18 ani care a lăsat Belgia pentru a reveni in România la echipa antrenată de tatăl ei, Marian Constantin. Voleibalista a crescut la Dinamo București, iar în ultimul an a evoluat in campionatul belgian, la Charleroi. Yasmin a jucat în liga secundă pentru gruparea belgiană, cu care a promovat în primul eșalon, iar la nivel juvenil a câștigat titlul zonei Valonia. A doua jucătoare adusa la Piatra Neamț pentru reconstrucția unei echipe valoroase și competitive, care în 2-3 ani să se bată la titlu, este Ioana Simovici. Are 25 de ani, joacă centru și a pus umărul la promovarea a două formații în ultimii ani, SCMU Craiova și CSM Târgoviște. „Sunt două jucătoare care fac parte din proiectul nostru de reformare a echipei. Nu ne oprim aici. Avem discuții cu mai multe fete care intenționează să vină și am încredere că, la ora la care vom uita de vacanță, lotul va fi, în mare parte, alcătuit“, a precizat Marian Constantin, antrenorul care a fost instalat pentru a treia oară în carieră, tehnician principal la Unic-LPS.

Lorena Ciocian

Lorena Ciocian, următoarea ”țintă”

O prioritate o constituie, în această vară, achiziționarea coordonatorului Lorena Ciocian. Ridicătoarea a jucat în sezonul precedent la Unic-LPS Piatra Neamț sub formă de împrumut de la Medicina Târgu Mureș, iar pietrenii o vor în continuare în lot, mai ales că este singura coordonatoare de care dispun, la această oră. Tehnicianul Marian Constantin a precizat că sunt negocieri cu alte 4 voleibaliste, dar s-a abținut în a da detalii despre echipele la care au evoluat în ultimii ani, sau din ce țări sunt. Cert este că, în prezent, alături de Yasmin Constantin și Ioana Simovici, lotul pietrean mai cuprinde 4 jucătoare: Ramona Căpățînă, Andreea Munteanu, Andreea Marin Iliescu și Ana Maria Hambele.

Liliana Curca a plecat la Penicilina Iasi

Piață de transferuri ”săracă”

Trebuie spus că în această vară piața transferurilor este una săracă în jucătoare tinere, de perspectivă, semn că aria selecției s-a restrâns. Dacă anul trecut s-a aruncat cu bani în jucătoare, în dreapta și în stânga, anul acesta conducătorii echipelor sunt mai prudenți, după ce au realizat că nu pot ajunge peste noapte la nivelul Științei Bacău, etalonul performanței actuale în voleiul românesc feminin.

”Nu se mai cresc copii la juniori, şi datorită faptului că sunt echipe care au bugete de peste 800 de mii de euro, cazul celor de la CSM Bucureşti sau Ştiinţa Bacău, şi au adunat tot ce e mai bun, pentru că mirajul banului e, cum spune o vorbă din bătrâni, ochiul dracului. Şi multe jucătoare preferă să aleagă banii şi să stea pe margine, decât să joace la echipe mai puţin cotate dar în care să evolueze meci de meci şi să progreseze şi asta ne dă de gândit”, explică Marian Constantin. Tehnicianul a lăsat vicecampioana Dinamo, cea care s-a luptat în campionatul trecut cu Știința Bacău pe toate planurile și a revenit la Piatra Neamț, echipă pe care o consideră ”actuala și viitoarea formație” pe care o va antrena în următorii 3 ani.

Trebuie să ne implicăm în lupta pentru primele locuri, pentru a nu lăsa valoarea campionatului să scadă. În ani de criză, investiția umană este cea mai indicată, ori noi asta vrem să facem, iar roadele se vor vedea mai târziu. În plus, prin promovarea tineretului în campionat vom lărgi baza de selecție pentru toate naționalele României. Jucăm în noua Sală Polivalentă a oraşului de 4.000 de locuri, unde am vrea să avem sprijinul suporterilor în continuare”, explică Marian Constantin motivul revenirii pe banca tehnică a Unicului. El vrea să fructifice măsura luată de FRV, de reducere a numărului de jucătoare străine din campionat și crede că locurile lăsate libere vor fi umplute greu de românce, din moment ce, la ora actuală, în țară, sunt doar două centre puternice de junioare: Bucureștiul și Târgu Mureșul. Cu atât mai importantă este accederea în turneul final al echipei LPS Piatra Neamț, coordonată de profesoarele Dana Forman și Carmen Asmarandei. ”Federaţia a luat o măsură de precauţie, mai bine mai târziu decât niciodată, ca de la anul să se joace doar cu doi străini şi o să încercăm să jucăm, chiar dacă nivelul o să scadă în primii doi ani, o să ne creştem românce şi o să ne fie bine”, spune Constantin.

Program de antrenamente structurat în două etape

Programul de antrenamente al verii este axat pe două etape. Unic se va reuni pe 7 iulie pentru o perioadă de 20 de zile de readaptare la efort. Jucătoarele vor mai intra în vacanță alte 7 zile, pentru ca, pe 4 august să revină cu forțe proaspete la muncă și să se pregătească două luni în localitate dar și într-un cantonament centralizat pentru noul sezon competițional programat a începe în luna octombrie. Până acum, Știința Bacău s-a mișcat cel mai bine pe piața transferurilor, reușind 4 achiziții importante: Irina Radu, Tatiana Lupu, Ioana Baciu și Alexandra Badea.

Probleme înainte de începerea campionatului

Echipa Miroslava Iași a anunțat că se retrage din campionat. „Am fost anunţaţi telefonic de intenţia celor de la Miroslava. Aşteptăm adresa oficială, dar mai mult ca sigur cei de la Miroslava se vor retrage”, a declarat pentru blocaut.ro, oficialul Federaţiei Române de Volei, Angeluş Cotoanţă. După retragerea celor de la Miroslava, Divizia A 1 de volei feminin a rămas cu doar 11 echipe. Conform regulamentului prima echipă care are drept de participare este ocupanta locului 3 la barajul de promovare, adică CSM Adep Satu Mare. „I-am contactat pe cei de la Satu-Mare şi, în principiu, sunt de acord. Sunt şanse de 80% ca Satu Mare să joace în Divizia A 1 de volei feminin”, a adăugat Cotoanţă.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentPoliţia rutieră a amendat 4 şoferi de ambulanţă
Articolul următorAdrian Alui Gheorghe, petiţie pentru salvarea Muzeului Literaturii