0:00

Mâncați porcul liniștiți, DSV veghează!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• În judeţ nu există porci cu trichineloză

Aproape în fiecare an, în prejma sărbătorilor de iarnă apar în presă anunțuri cu privire la cazuri de trichineloză. Nici anul acesta lucrurile nu stau altfel, în Piteşti şi Cluj zeci de persoane au ajuns la spital după ce-au mâncat pomana porcului. În Neamț avem un mesaj liniștitor: “În toate piețele din municipiul Piatra Neamț, oraș Roman, Bicaz, Târgu Neamț, carnea este examinată trichineloscopic de către medicii veterinari din cadrul circumscripțiilor de control alimente arondate fiecarei piețe. Până la această dată putem confirma că nu avem focare de trichineloză în judeţul Neamţ.” Este răspunsul aparent liniştitor şi oficial venit din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii neplăcute, crescătorii de animale care decid să-și sacrifice porcii în gospodărie trebuie să știe că este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic. De asemenea, nemțenii care vor să cumpere carne de porc de la rude sau prieteni care au sacrificat animalul în gospodărie, sunt sfătuiți să se intereseze dacă a fost efectuat acest examen.

Fermierii care au porci bolnavi  și acest Iucru este descorit în urma controlului, sunt despăgubiți în anumite condiții. În același răspuns oficial venit din partea DSVSA Neamț se mai arată că “beneficiază de despăgubiri, potrivit legii, atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice proprietare de animale, numai în cazul în care acestea sunt deținute cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. Plata despăgubirilor se face din fondurile prevăzute în bugetul ANSVSA, la valoarea de înlocuire ori la prețul pieței pentru animalul tăiat/ucis, sau, după caz, la suma pierderii suferite de proprietar la data când a avut loc acțiunea de lichidare a focarelor de boală. Aceste despăgubiri se acordă în baza evaluărilor făcute de o comisie specială DSVSA Neamț. Documentația întocmită se depune la DSVSA Neamț, vizată de către medicul oficial al circumscripției sanitare veterinare zonale pentru aprobare.

Nu beneficiază de despăgubirile prevăzute de lege proprietarii de animale care: nu au comunicat medicului veterinar oficial/medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamț modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, apariția oricărei îmbolnăviri, suspiciuni de boală, moartea sau tăierea de necesitate a unor animale, în termen de maximum 48 ore, prin notificare scrisă sau nota telefonică; nu asigură și nu respectă normele de igienă aprobate sanitar veterinar; au importat animale bolnave a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României și a fost constatată prin teste de laborator, au introdus animale noi fără documente sanitare veterinare prevăzute de lege, au introdus animale provenite dintr-o altă exploatație sau zonă aflată în derularea lichidării unui focar de boală sau în cazul în care autoritățile competente constată că a fost încălcată legislația în vigoare.”

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCorona Brașov – Ceahlăul: 1-0 (1-0). Schimbare de atitudine
Articolul următorConsiliul Local Roman: concerte, demolări și taxe