0:00

Consiliul Local Roman: concerte, demolări și taxe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ultima ședință din acest an a Consiliului Local Roman a debutat în atmosferă de sărbătoare, cu un concert de mandoline ținut de elevi de la Colegiul Național ”Roman Vodă”. La final, ei au primit din partea conducerii Primăriei Roman colaci și dulciuri. După concert, consilierii locali au avut de dezbătut 17 proiecte de hotărâre.
Prima voce auzită în ședință a fost a consilierului PSD Eugen Păuleț, care a considerat că extremă una din măsurile propuse. E vorba de obligarea taximetriștilor care au mai mult de două mașini să modifice una și pentru transportul persoanelor cu handicap:
”Gândind economic, vă dați seama ce înseamnă acest lucru?! De ce luăm această măsură?”.
Primarul Laurențiu Leoreanu a dat vina pe Prefectură: ”Și noi considerăm că este o problemă. Dar, în septembrie, în urma unui control de la Prefectură, ni s-a cerut să respectăm legea națională și să includem în regulamentul local această obligativitate, în caz contrar riscăm să fim noi amendați. Noi facem cadrul legal, nu îi vom sancționa pe taximetriști. Legea națională e în vigoare din 2006 și trebuia evidențiată și la nivel local”.
Un alt proiect dezbătut a fost legat de modernizarea Ștrandului, unde consilierii au fost informați, încă o dată, despre cum va arăta zona. Pe lângă chioșcurile pentru picnic, cele trei bazine, terenurile de sport și unitățile de alimentație publică, în zonă vor mai fi amenajate piste pentru bicicliști, un parc pentru skateboard, locuri de joacă și un cinema în aer liber. ”Pe acest proiect lucrează mai mulți specialiști, având ca model și un parc de divertisment din Tulcea. Oricum, cu studiul final vom veni din nou în Consiliu pentru aprobare. Proiectul va fi gata în circa doi ani”, a precizat primarul.
Consilierul Eugen Păuleț a intervenit și la proiectul privind fixarea unei taxe – de 0,25 euro/mp – pentru agenții economici care trebuie să coboare rețelele în subteranele din centru. El ar fi vrut o taxă diferită între centru și celelalte artere, scpăându-i din vedere totuși că astfel de canalizări nu există decât pe 2 (două) străzi din municipiu – Roman Mușat și Ștefan cel Mare. Tot cu dedicație pentru consilierul PSD, s-a mai explicat o dată de ce este nevoie de o comisie pentru întocmirea unui regulament cadru pentru contorizarea și facturarea individuală a apei: ”Romașcanii au cerut un astfel de regulament. El nu poate fi imperativ, dar puteam face o formă de lucru, pentru a fi mai ușor de realizat contorizarea și facturarea individuală. Nu putem impune, dar putem facem un cadru de dialog cu Apa Serv”.

* O piață nouă

Deși nu au aprobat punctul ”diverse”, consilierii locali l-au ascultat pe colegul lor de la PSD Petru Gândulescu. În ciuda investițiilor constant făcute în ultimii opt ani în Piața Centrală, acesta ar vrea să o demoleze și să se construiască alta, mai trainică și mai frumoasă. ”Am văzut că se fac lucrări justificate în Piață, pentru că nu erau condiții foarte bune pentru desfășurarea activității. Aș sugera să facem un plan mai laborios, să facem o altă piață. Ar trebui și la potcoavă să se intervină, să o punem în evidență. O piață de o mie de metri pătrați costă 2,5 milioane de lei”, a spus consilierul Gândulescu. Social-democratul nu a fost descurajat foarte tare de conducerea Primăriei, dar i s-a pus în vedere că, pe următorii doi ani, banii vor fi investiți în parcarea etajată de la Piața Centrală. ”Nu ne permitem acest lucru în următorii ani. Sunt de acord să facem la anul un concurs de proiecte, să premiem ideea cea mai bună. Zona potcoavă este considerată monument și nu putem interveni oricum acolo. Putem pregăti un studiu pentru piață și să accesăm un proiect european de reconfigurare a zonei”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.
La finalul ședinței, edilul le-a mulțumit consilierilor pentru buna comunicare de peste an. Deși unii nu știu să citească, alții nu știu să vorbească, iar încă unii nu știu nici acum de ce votează, primarul Leoreanu i-a lăudat, considerând că este cel mai bun Consiliu din ultimii ani: ”Am avut o colaborare bună și vă mulțumesc pentru contribuția adusă la dezvoltarea municipiului. La nivelul CL Roman există una dintre cele mai bune colaborări de la nivelul județului Neamț. Acolo unde nu există comunicare și deschidere, comunitatea pierde”.
Pentru încununarea acestei colaborări, aleșii locali au fost invitați la o masă festivă în salonul albastru al Hotelului Roman, cheltuielile fiind suportate din bugetul local.

Notă în atenția ANI: patroana Hotelului Roman este consilier local.

Consiliul Local Roman: concerte, demolări și taxe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consiliul Local Roman: concerte, demolări și taxe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consiliul Local Roman: concerte, demolări și taxe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Claudia MATEI

Articolul precedentMâncați porcul liniștiți, DSV veghează!
Articolul următorFestivalul de Datini şi Obiceiuri ”Steaua sus răsare”