0:00

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate atrage, din nou, atenția tuturor șefilor unităților sanitare din țară cu privire la faptul că au obligația de a elibera pacientului, la externare, documentul de cheltuieli. Mai mult, șeful CNAS îi îndeamnă pe pacienții care se externează să solicite, la plecarea din spitale, acest document.

Declarația lui Cristian Bușoi vine după ce direcția generală de monitorizare, control și antifraudă a CNAS a efectuat mai multe controale inopinate în zece spitale din țară, prilej cu care s-a constatat că nu există decontul de cheltuieli.

Ne-am adresat managerului Spitalului Județean de Urgență Neamț, dr. Ioan Lazăr, pe care l-am întrebat care este cel mai mic, respectiv cel mai mare decont care s-a făcut către pacienți, pentru serviciile primite în unitatea spitalicească. Răspunsul pe care l-am primit?

„Pe cei din presa scrisă sau televiziune îi interesează în mod deosebit aceste cifre, considerându-le importante. Pe noi, în schimb, nu ne interesează cât anume se decontează. Viața unui om nu se calculează în bani, ea este de neprețuit. Ceea ce ne interesează pe noi este ca pacienții care vin în unitatea noastră să plece acasă vindecați sau cu o stare de sănătate îmbunătățită. Că e nevoie de 300 de lei, sau de 20.000 de lei, asta chiar nu contează. Aceste cifre depind de fiecare caz în parte, de afecțiunile fiecăruia. Omul vine în spital ca să se facă bine. Asta ne preocupă pe noi, nu altele! Cât se cheltuie, atât se decontează. Chestiunile legate de cel mai mic și cel mai mare decont sunt total irelevante”, ne-a declarat managerul SJU Neamț.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății nr. 1100/2005, începând cu 1 ianuarie 2006, unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale trebuie să elibereze pacienţilor un decont de cheltuieli, pentru valoarea serviciilor medicale acordate. (A. SÎRBU)

Articolul precedentNumărul pensionarilor din Neamţ, în scădere
Articolul următorNicolae Tonitza la Piatra Neamț