Toţi sătenii din Ghindăoani s-au adunat, astăzi, 26 aprilie, să le conducă pe ultimul drum pe Mirela Bălan (41 de ani) şi pe fiica ei Larisa, de numai 12 ani. Cele două au fost ucise pe 13 februarie de Andrei Filip, fiul mai mare al femeii, tranşate şi aruncate în apă, şi abia acum 10 zile, anchetatorii au descoperit ultimele bucăţi din cadavre.

Dublul asasinat comis de Andrei Filip (22 de ani) a şocat de la început întreaga comunitate, cu atât mai mult cu cât tânărul era perceput drept liniştit şi la locul lui şi nimeni nu credea că ar fi în stare să-şi ucidă mama şi sora. Detaliile au ieşit la iveală mai târziu, pe măsură ce ancheta a avansat, iar mama Mirelei Bălan le-a povestit vecinilor aşa cum le-a aflat la rândul ei. Certurile dintre Andrei şi mama sa, care lucra de mulţi ani în Italia, s-au acutizat după ce fiul şi-a adus prietena în locuinţa închiriată în Verona. Mirela Bălan avea pretenţii ca tinerii să contribuie la cheltuielile casei şi, din acest motiv, reproşurile şi scandalurile nu mai conteneau.

Pe 13 februarie, Andrei Filip a fost avertizat, din nou, de mama lui că-l dă afară din casă şi atunci a pus mâna pe un cuţit, a atacat-o şi i-a tăiat gâtul, pur şi simplu. Apoi şi-a sugrumat sora – zice el, nu pentru că ar fi asistat la crimă şi l-ar fi putut denunţa, ci pentru că nu mai avea cine s-o crească. Prietena lui a fost de faţă la ambele asasinate şi la tranşarea cadavrelor, mărturisind ulterior că i s-a părut că fetiţa încă mişca când i-au fost tăiate mâinile. Andrei Filip a pus bucăţile din trupuri în saci menajeri şi le-a aruncat într-un râu. Apoi a venit în România, cu tot cu prietena lui, care i-a spus că şi-a pierdut buletinul şi trebuie neapărat să-şi facă un alt document de identitate.

Imediat după ce-au ajuns la Ghindăoani, s-a dat alarma de la Verona că Mirela Bălan şi fiica ei au dispărut. Andrei Filip nu doar că s-a prefăcut mirat, ci şi îngrijorat şi a plecat imediat înapoi în Italia să „vadă ce s-a întâmplat”. Prietena lui a aşteptat să plece din ţară şi abia când a sunat-o de pe numărul de Italia a avut curaj să anunţe poliţia. Ea a fost audiată de anchetatorii italieni, în calitate de martor, şi a declarat că tot timpul i-a fost frică să nu devină a treia victimă. Astăzi, ea n-a fost la înmormântare. Probabil pentru că rudele Mirelei Bălan, dar şi mulţi săteni o consideră vinovată, fiecare găsind o altă variantă în care ar fi putut proceda pentru a împiedica asasinatele. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentPrietenii transpartinice la Târgu Neamţ: Harpa – Humulescu
Articolul următorPrimarul Dragoș Chitic a prezentat echipa de consilieri locali
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.