0:00

Mai reprezinta jocurile electronice doar simple jocuri?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiErau anii 2000. Te laudai prin cartier ca esti un “gamer” inrait, dar nimanui nu-i pasa foarte mult. Toti voiau sa bata mingea de fotbal sau sa se joace “flori, fete si baieti, melodii sau cantareti”. Si poate doar atunci cand aveau cativa lei in buzunar, luati de la parinti, se mai duceau sa bage o ora la un Internet Cafe.

Aproape doua decenii mai tarziu, “gamerii” adevarati participa la concursuri cu premii in valoare de milioane de dolari. Isi dedica timp pentru antrenamente, au tehnicieni si evolueaza in fata a mii de fani pe stadioane sau in sali pline. Deja suntem la urmatorul nivel, unul pe care multi nu credeau ca jocurile electronice il vor atinge vreodata – eSports sa devina un sport cu adevarat.

Dilema este una evidenta – poate cineva care sta pe scaun in fata unui monitor sa fie numit “sportiv”? Depinde pe cine intrebi. Insa daca privesti in mod obiectiv, oamenii acestia se antreneaza si 10-12 ore zilnic. Deci o anumita rezistenta fizica tot trebuie sa aiba. Si ei trec prin diferite accidentari, si ei au o anumita perioada de varf a carierei lor. Vederea, puterea de decizie si reflexele reprezinta atuuri pe care orice “gamer” profesionist trebuie sa le aiba. Primul si al treilea atribut cu siguranta te parasesc, putin cate putin, odata cu inaintarea in varsta.

Dar cum sa mai privim eSports ca pe niste simple jocuri atunci cand aceasta industrie atrage atat de multi simpatizanti, iar premiile pentru concursuri au devenit de-a dreptul colosale? The International, cea mai mare si importanta competitie de Dota 2, a oferit, la editia de anul trecut, premii in valoare de peste 22 de milioane de dolari, dintre care aproape jumatate s-au dus la echipa de pe primul loc, OG. Care, ca fapt divers, l-a avut antrenor pe Cristian “Ppasarel” Banaseanu, fost jucator roman de Dota 2.

Baietii aceia au devenit milionari in dolari, deci clar nu mai este vorba de un sinplu joc pentru ei. Evident, nici pentru organizatiile pe care le reprezinta. PSG a preluat formatia chineza de Dota 2, LGD, West Ham, Schalke 04 sau Wolfsburg au avut sau au semnati jucatori de FIFA, in timp ce echipele din NBA au investit in formatii de League of Legends sau NBA 2K. Dovada clara ca “sportivii” din fata monitoarelor sunt recunoscuti cu aceasta titulatura.

The International 2019 incepe in august, iar banii alocati pentru premii vor fi undeva in jur de 30 de milioane de dolari. Un fel de Campionat Mondial de fotbal la care trebuie sa ai si tu miza ta. Daca iti doresti pariuri eSports pentru adevaratii playeri, atunci trebuie sa mizezi cu 888sport. Insa nu te astepta ca jocurile electronice sa genereze si niste medalii olimpice. Desi s-a tot vorbit ca eSports sa fie sport “demonstrativ” la Paris, in 2024, scopul multor astfel de jocuri este sa-ti distrugi inamicul. Strategie ce nu e conforma cu valorile promovate de o astfel de competitie. Dar la cate am vazut in ultimele doua decenii, cine stie ce ne rezerva viitorul in privinta jocurilor electronice.

Articolul precedentCercetătorul Vasile Diaconu a lansat două cărți în cadrul Zilelor Cetăţii Neamţ
Articolul următorVACANŢE MUZICALE 2019-programul zilei a treia
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.