0:00

”Magiun” s-a lipit a patra oară de Ceahlăul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Într-un timp foarte scurt, conducerea administrativă a Ceahlăului a revenit la obiectivul salvării de la retrogradare, după ce, anul trecut se vorbea de o clasare între locurile 8-10, judecată după valoarea lotului. După renunțările la Miriuță și Costel Ilie, ultimul fiind înlocuit într-un timp record, neavând timp să-și expună ideile tactice și concepția de joc, s-a ajuns pentru numai trei etape la serviciile lui Bondrea. Cum acesta a ales să demisioneze, motivele fiind expuse pe larg în paginile ediției noastre de marți, 29 aprilie, soluția la îndemână, a fost readucerea pe banca tehnică a lui Marin Barbu. Demisia lui Bondrea a pus pe jar FC Ceahlăul.

Marin Barbu, protagonistul unui scandal în acest an

Marin Barbu, în vârstă de 55 de ani, se apropie încet-încet de performanța lui Viorel Hizo, ajungând la cea de-a patra ”descălecare” la Piatra Neamț, după sezoanele 2001-2002, 2005-2006 şi pentru scurt timp în 2010. Așteptat încă de marți seară să sosească din Germania, Barbu și-a dat acceptul într-un timp record să preia din nou Ceahlăul, de această dată, de pe locul 13 al clasamentului Ligii I, la numai două puncte de primul loc ce duce în liga secundă. În afară de Ceahlăul, cu care are la activ o promovare din liga secundă, în Liga I, a mai antrenat, printre altele, Foresta Suceava, FC Brașov, Poli Iași, ASC Bacău și Astra Giurgiu, ultima, pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

”Magiun” s-a lipit a patra oară de Ceahlăul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În cariera de fotbalist, Marin Barbu a cunoscut consacrarea la Steaua București și FCM Brașov. Este poreclit ”Magiun”, apelativ primit încă de la juniori, de la antrenorul Gică Săndulescu, care îi spunea: „Parcă ai magiun pe ghete, așa se lipește mingea de tine”. La începutul anului, Marin Barbu s-a ocupat de pregătirea formației Rapid Suceava, însă, fără să aibă încheiat un contract ferm cu clubul sucevean. În luna ianuarie 2014, conducerea clubului Rapid Suceava a anunțat că a renunțat la serviciile lui Marin Barbu, provocând un scandal de proporții în Liga  II-a.

”Marin Barbu a preferat să stea tot timpul meciurilor în vestiar. Aş mai dori să-l întreb pe Marin Barbu când a salvat echipa de la retrogradare. Poate la ultimul meci de campionat, cel decisiv, cu CS Otopeni, când echipa a câştigat, iar el se afla în concediu la mare, cu familia”, a declarat atunci Dumitru Moldovan, președintele echipei Rapid Suceava.

Eu, de bine de rău, am făcut ceva de-a lungul timpului pentru fotbalul sucevean. În perioada Foresta am fost în stare să aduc 15-20.000 de oameni în tribune, pe Areni. Nu mai departe de sezonul trecut am pus umărul la salvarea de la retrogradare a Rapidului, iar acest lucru nu i-a picat deloc bine lui Moldovan, care nu se poate lăuda decât cu faptul că a desfiinţat două echipe. Sper, spre binele fotbalului sucevean, să nu se întâmple la fel şi cu a treia”, a fost replica lui „Magiun”, după care acesta a preferat să plece în Germania.

Antrenorii sunt la cheremul președinților de cluburi

Adevărul e că, în Liga I, antrenorii sunt la cheremul președinților de cluburi, dovadă stând numărul de antrenori care s-au perindat până acum în Liga I: 44! La Ceahlăul, după o perioadă de acalmie, în mandatul antrenorului Costel Enache, cel ce a rezistat cel mai mult în ultimii cinci ani ca antrenor principal la formația pietreană, în acest an frecvenţa demiterilor este aproape năucitoare: trei, într-un interval de patru luni! S-a vorbit, de fiecare dată de ”implementarea unor proiecte pe termen lung” și de ”formare a unei echipe competitive, bazată pe elemente locale”. Conducerea administrativă, prin președintele Viorel Măstăcăneanu, a ieșit în conferință de presă, de fiecare dată, spunând că “avem un proiect foarte bun”, sau “Proiectul nostru este unul serios”. În general, conferințele de presă la instalarea antrenorilor s-au terminat cu: “Proiectul conducerii m-a convins să vin aici” precum și cu vizitarea bazei sportive, ce oferă toate condițiile de pregătire echipei pentru performanță.

Numai antrenorii plătesc după rezultatele slabe

La noi, numai antrenorii plătesc cu postul rezultatele slabe ale echipei. Vasile Miriuţă, plecat în iarnă, de la Ceahlăul la CFR Cluj şi Cosmin Contra, de la Petrolul, la Getafe, sunt singurii antrenori plecaţi la “mai bine”. Restul tehnicienilor din Liga I s-au despărţit de cluburile lor ca urmare a rezultatelor slabe sau a diferendelor cu jucătorii şi conducătorii echipelor.

”Magiun” s-a lipit a patra oară de Ceahlăul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Contactat inițial de conducerea Ceahlăului, pentru a redresa echipa în ultimele cinci etape, după cum a făcut și la finalul campionatului trecut, Viorel Hizo, a refuzat propunerea, dar a comentat situația demiterilor antrenorilor din Liga I, opinând că marea problemă este reprezentată de contractele antrenorilor: “Nu există un contract cadru făcut de FRF pe care atât patronii, cât şi antrenorii să-l respecte. Nu se fac contracte de muncă, ci tot felul de convenţii civile şi de artificii. Când antrenorul pleacă de capul lui trebuie să plătească, la fel şi când patronul dă afară antrenorul trebuie să plătească”.

Hizo crede că de multe ori greşeala este făcută chiar în momentul numirii antrenorilor în funcţie: “Când angajezi un antrenor trebuie să te gândeşti ce stil de joc adoptă acesta şi ce jucători ai la dispoziţie. Dacă ai jucători creativi şi tehnici nu poţi pune un antrenor defensiv. Sunt antrenori care nu pot lucra cu vedete sau care nu se descurcă cu tinerii jucători. De multe ori proiectul este mort încă înainte de a începe. Nici Cristi Pustai n-a fost încântat de posibilitatea de a o prelua pe Ceahlăul. “Am antrenat 7 ani, parcă simt nevoia de o perioadă de odihnă. Nu voi prelua o echipă acum. Sunt un antrenor liber, dar după 1 iunie”, a spus Pustai.

Liviu Ciobotariu a precizat, la rândul lui, după episodul trist trăit la FC Vaslui, că nu vrea să preia, pentru cinci etape, echipa pietreană. ”Poate altă dată o să ajung să antrenez la Piatra Neamț. Acum am alte planuri”, a declarat Ciobotariu. Cert este că după cele cinci etape, câte mai sunt de jucat din actuala stagiune, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu FC Ceahlăul, varianta cel mai des vehiculată fiind vânzarea clubului către omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină.

Cristi SOROCEANU

* 44 de antrenori s-au perindat la echipele de club din Liga I în acest campionat
* FC Ceahlăul are 3 antrenor schimbați în 4 luni: Vasile Miriuță, Costel Ilie și Marian Bondrea.
* FC Brașov deține ”recordul” la schimbat antrenorii, Cornel Țălnar fiind al cincilea antrenor pe banca tehnică a ”stegarilor”.

Articolul precedentCât ne costă grătarul de 1 Mai?
Articolul următorUn om care a sfinţit locul: Gheorghe Blaga

3 COMENTARII

  1. No chance,sa scapam de pinalti,nu are curajul nimeni sa cumpere clubul,Sarcina are smenurile lui la Pandurii,si a fost la cacealma,redevenind sponsor la ei.Barbu n-are ce sa faca in etapele ramase, cu cei mai tineri poate-i tine figura ,dar cei mai vechi ii vor da cu tifla.Pana la urma ,se va vedea cine are dreptate,administratia sau suporterii.Din jocurile ramase ,nu cred ca Ceahlaul ,va lua mai mult de 2-3 puncte.De la jocul cu Petrolul acasa,echipa a fost in trend descendent,atat ca atitudine ,cat si tehnico-tactic ,daca o fi existat asa ceva la echipa.

  2. Ceahlaul va retrograda si va fi cea mai rusinoasa si penibila retrogradare a unei echipe din istoria ligii 1! Deci clubul nu va fi nici vandut, nimeni nu cumpara o echipa retrogradata si mai ales stiind in ce conditii a retrogradat! Eu sincer sper, odata retrogradati, macar sa nu mai promovam, ca ne incurca rau liga 1, de fiecare data cand ajungem aici ne facem de ras! Concluzie: cata vreme va fi aceasta conducere a clubului, va fi din ce in ce mai rau! Dupa acest sezon, ma voi dezice total de FC Ceahlaul Piatra Neamt! Merita!

  3. Vina principala este a ACTIONARILOR care l-au DESEMNAT la conducere NECONDITIONAT pe Mestecaneanu…Acum sunt putine lucruri de facut, echipa nu JOACA NIMIC, ESTE MACINATA DE ACCIDENTARI, JUCATORII SE GANDESC (cei care sunt la final de contract unde vor juca sezonul viitor), iar tinerii din lot nu au VALOARE SI EXPERIENTA DE A JUCA MECIURI DECISIVE PE FINAL DE SEZON!
    Cedarea lui MIRIUTA ANTRENOR AFLAT SUB CONTRACT LA CFR CLUJ in iarna si NUMIREA FINULUI COSTEL ILIE ANTRENOR PRINCIPAL FARA LICENTA SI FARA SA MAI FI ANTRENAT NICAIERI CA PRINCIPAL, PREGATIREA DE IARNA TOTAL DEFECTUASA SUNT FACTORI CARE FAC FOARTE GREA MISIUNEA LUI MARIN BARBU.
    Va conta pe final si modul cum se va COMPLETA LIGA 1 CU 18 FORMATII IN CONDITIILE IN CARE VOR FI FORMATII CE NU VOR OBTINE LICENTA!
    Sa SPERAM CA NE VOM SALVA PE TEREN SI NU PE LA COMISIII…ALTFEL VOM FI CATALOGATI IN CAMPIONATUL URMATOR MILOGIII LIGII 1!

Comentariile sunt închise.