pietricica turism

gratar

A mai rămas doar o zi până în prima zi de mai, cea care dă startul unui miniconcediu de patru zile, cu „dezlegare” de la guvernanți. Și cum altfel îi stă bine românului, de 1 mai „muncitoresc”, decât în aer liber, lângă grătarele sfârâind, alături de familie și prieteni? Fiecare va pune pe grătar exact atât cât îl va ține punga, dar variante sunt, oricum, destule, pe gustul și pentru buzunarul fiecăruia. La mare căutare vor fi, fără doar și poate, micii, deveniți, deja, tradiționali. O caserolă de mici costă chiar și 18 lei, prețul variind în funcție de firma producătoare. Și cum micii nu stau bine pe grătar de unii singuri, li se mai alătură, adesea, cârnații. La fel, prețurile sunt variate, plecând de la 12 lei și putând ajunge chiar la 24 de lei kilogramul. Carnea, de porc sau vită, se vinde cu prețuri ce pornesc de la 13-14 lei și pot ajunge și la 28 sau 30 de lei, pentru cei mai „pretențioși”, care vor doar mușchi, fără pic de os. Dacă preferați un pește la grătar, iarăși aveți de unde alege. Doar câteva exemple: crap – 16 lei kilogramul, novac – 9,5 lei kilogramul, păstrăv – 25 de lei kilogramul. Și adepții alimentației vegetariene se pot bucura în tihnă de un grătar, pe care pot perpeli ciuperci – 8, 10 sau 12 lei kilogramul – și dovlecei, la fel, tot vreo 8 lei kilogramul. Să nu uităm de salata „cu de toate”, bună și pentru vegetarieni, și pentru consumatorii de carne. Pentru aceasta, mai scoatem ceva bani din buzunar. Varza se vinde cu 3-3,5 lei kilogramul, salata verde cu 2,5 lei, ridichile cu 5 lei kilogramul. Mai adăugăm roșiile – 5, 6 sau 7 lei – castraveții – 4 sau 4,5 lei kilogramul, ceapa verde – 2 lei, și gata și salata.

Dacă mai punem la socoteală și berea care să „stingă” preparatele de pe grătar, un calcul sumar, minimal, al „petrecerii” în aer liber se duce lejer la 50-60 de lei, sau poate chiar mai mult, pentru o familie. Dar odată-n an e 1 mai și efortul nu-i prea mare. Nu? (Alex SÎRBU)