0:00

Institutul Francez din Iaşi organizează, în luna martie, o amplă serie de evenimente destinate publicului larg, prin care îşi propune să evidenţieze diversitatea francofoniei şi rolul pe care prezenţa franceză l-a jucat la Iaşi de la înfiinţarea Centrului Cultural Francez în 1992 şi până astăzi.

Luna Francofoniei la Iaşi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnul acesta, sărbătoarea Francofoniei va aduce în prim-plan valori ale comunităţii ieşene, în contextul în care Institutul Francez sărbătoreşte 25 de ani de existenţă la Iaşi, perioadă în care colaborarea franco-română a făcut posibilă construirea unor proiecte de lungă durată, ce au contribuit la conturarea unui profil cultural puternic şi la dezvoltarea unor parteneriate solide.

Concert de gală Alina Pavalache

Cu sprijinul Primăriei Iaşi, Institutul Francez organizează pe data de 25 martie, începând cu ora 18.30, un concert de gală în sala “Henri Coandă” a Palatului Culturii. Pianista ieşeană Alina Pavalache revine acasă cu un program muzical, în cadrul căruia îi va avea drept invitaţi pe violonistul Marcian David şi pe soprana Gina Gloria Tronel. Cunoscută promotoare a muzicii enesciene, mai cu seamă prin “Întâlnirile internaţionale George Enescu” de la Paris, Alina Pavalache a contribuit decisiv, alături de Leontina Văduva şi Viorica Cortez, la promovarea muzicii româneşti în Franţa. Concertul de gală va fi urmat de Balul anual al Francofoniei, care va fi găzduit anul acesta de Palatul Roznovanu.

“În universul lui Matei Vişniec”

Vineri, 17 martie, începând cu ora 18:30, trupa de teatru Mooz, coordonată de Mira-Maria Cucinschi, va prezenta în sala “Benjamin Fondane” a Institutului Francez spectacolul “Je suis qui, moi?”, texte de Fernando Pessoa, Xavier Durringer şi Matei Vişniec. Premiera spectacolului va fi prefaţată miercuri, 15 martie, ora 17:00, în spaţiul expoziţional al Institutului Francez, de vernisajul expoziţiei “În universul lui Matei Vişniec”. Lorena Pleşu şi Andreea Andronic ne propun un periplu prin opera dramaturgului Matei Vişniec, cu accent asupra firelor prin care publicul asociază între ele imagini şi ţese poveşti.

“Haikunoi”

Pe data de 20 martie va avea loc picnicul poetic francofon Haikunoi, care se desfăşoară simultan în mai multe oraşe din România şi reuneşte de fiecare dată principalii actori ai francofoniei. Tot în această secţiune se încadrează şi concursul organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni, “Echos francophones”,  ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediţie.

“Polar-isations”

Programată pentru perioada 24-25 martie, secţiunea cooperare universitară deplasează accentul asupra unui alt eveniment cu tradiţie, Colocviul Francofoniei, pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” îl organizează în parteneriat cu Institutul Francez, Inspectoratul şcolar Iaşi, ARDUF, ARPF şi CRU. Tema de anul acesta, “Polar-isations”, conţine un joc de cuvinte referitor la romanul poliţist şi va aduce la Iaşi personalităţi ale lumii academice francofone din întreaga lume. Invitatul Institutului Francez din Iaşi cu această ocazie este Romain Filstroff, iniţiatorul proiectului „Linguisticae”, un proiect de popularizare a noţiunilor de lingvistică prin joc. Romain Filstroff se va întâlni cu publicul din Iaşi în sala Fondane a Institutului Francez marţi, 21 martie, începând cu ora 18:00, şi va fi prezent la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava în perioada 22-24 martie.

Ziua elevilor francofoni

Luna Francofoniei cuprinde şi o secţiune dedicată elevilor, organizată de Clubul Elevilor Francofoni, în colaborare cu Institutul Francez. Concursul de desene “Dessinez la francophonie” este în desfăşurare până pe data de 22 martie şi încurajează elevii să sintetizeze în imagini reprezentări personale ale francofoniei. Pe data de 22 martie, Mediateca Institutului Francez îşi deschide porţile pentru a sărbători Ziua elevilor francofoni, cu jocuri, scenete, proiecţii de filme şi karaoke.

“Investir à Iaşi/Exporter en France”

Luna Francofoniei cuprinde în 2017 şi o secţiune economică, la iniţiativa Agenţiei Consulare a Franţei la Iaşi : “Investir à Iaşi/Exporter en France” este un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză la Palatul Roznovanu, cu sprijinul Primăriei Iaşi, pe data de 29 martie.

Balul mascat al francofoniei

Evenimentul de încheiere al Lunii Francofoniei va fi anul acesta Balul Mascat al Francofoniei, organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni (ASFI)  pe data de 30 martie în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Invitaţia studenţilor francofoni este aceea de a intra în pielea altor personaje pentru o seară în care toate convenţiile sunt răsturnate. (ZCH NEWS)

Articolul precedentZilele asistenţei sociale la Iaşi
Articolul următorFermieri din Bacău şi Neamţ, reuniune de amploare la Piatra Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.