Nemțenii din Borca sunt disperați la fiecare ploaie mai puternică, din cauza torentului Găina, care le mătură permanent gospodăriile. Primarul Ovidiu Geo Niță spune că au avut un proiect, pe GAL, de 80.000 de euro, pentru colectarea torenților, pe care l-au pierdut, pentru că s-au împiedicat de-un ciot, mai bine spus de niște betoane de prin 1960, care aparțin Direcției Silvice și care au fost gândite odată ca baraje de retenție.
„Este investiția Direcției Silvice, estimată la 960 de lei, aflată pe domeniul public al comunei. Noi nu putem face niciun proiect, pentru că ne împiedicăm de acele construcții. Trebuie o Hotărâre de Guvern prin care să se decidă casarea lor, ca să putem demara un proiect, dar nu mai știm cui să ne adresăm să ne susțină. Ne-am săturat. În 2012, gospodăria unei familii a fost măturată de torent. Ei nu mai pot locui acolo. Dacă atunci nu au fost victime, este pentru că viitura a fost în timpul zilei. Acum le-am spus că se pun în pericol vieți omenești”, a declarat primarul din Borca.
Edilul și-a spus of-ul și noului președinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, cu ocazia vizitei făcute de acesta în zonă, pentru a vedea cum se lucrează la drumuri. Astfel, cei de la Direcția Silvică au fost convocați la o întâlnire cu șeful legislativului nemțean, pentru a se vedea ce soluții există și au apărut și două variante care ar putea pune punct calvarului celor din Borca.
„Cei de la Direcția Silvică au înaintat deja o adresă către Regia Națională a Pădurilor pentru casarea respectivei investiții. Ar urma să fie dată o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar acum așteptăm să vedem cam cât ar dura acest procedeu. Dacă perioada de timp va fi prea mare, cea de-a doua soluție propusă este ca Direcția Silvică să predea investiția către primăria din Borca, aceasta s-o preia printr-o Hotărâre de Consiliu Local, după care s-o poată casa și să poată demara procedurile pentru accesarea unui proiect. Torentul a lăsat o familie fără curte cu totul și oamenii sunt disperați pentru că le este frică să mai stea în casă, așa că trebuie să găsim măsuri urgente”, a precizat Nicoleta Husaru, în numele CJ Neamț. (Andreea AMARIEI)