pietricica turism

ceahlau capre negre 05Salvamontiștii nemțeni au fost nevoiți să intervină, în noaptea de marți spre miercuri (23 spre 24 august), pentru salvarea unei femei care a fost răpusă de oboseală și a intrat în stare de șoc. „Acum câteva minute, echipa de intervenție a Bazei Salvamont Durău a încheiat o operațiune de salvare a unei femei de 56 de ani, din Bârlad. Apelul de urgență a venit în jurul orei 20, atât prin 112, cât și prin Dispeceratul Național Salvamont. După ce a parcurs, împreună cu un grup de excursioniști, un traseu cu mult peste pregătirea fizică (Durău – Vf. Toaca – Cabana Dochia -Cascada Duruitoarea), femeia a intrat în stare de epuizare fizică avansată și, odată cu deteriorarea parametrilor fiziologici, a intrat în stare de șoc”, a declarat, la miezul nopții, Raul Papalicef.

papalicef 007Cei care au apelat 112 le-au povestit dispecerilor de serviciu că, după mai multe reprize de vomă, femeia s-a prăbușit pe potecă, acuzând și probleme respiratorii. „Ajunsă la fața locului, echipa de intervenție Salvamont a intervenit cu oxigen și, după ce s-a constatat și că victima intrase în hipotermie ușoară, a inițiat și procedura de prim ajutor pentru acesta situație. Transportul a fost foarte dificil, atât din cauza întunericului, cât și din cauză că victima a trebuit transportată în decubit lateral – poziție de siguranță pentru a preveni înecul cu vomă. Până în stațiunea Durău a mai avut încă patru reprize de vomă violentă. A fost predată la ambulanță în jurul orei 23”, a adăugat Raul Papalicef.

Șeful Salvamont Neamț le amintește conducătorilor de grupuri de turiști că ar trebui să înțeleagă faptul că „legile nescrise ale muntelui spun că traseul se alege în funcție de condiția fizică a celui mai slab din grup, iar lipsa completă a echipamentului te poate costa viața. Muntele nu iartă!”.

Andreea AMARIEI