După ce s-a schimbat regimul de eliberare a antibioticelor din farmacii și nu se mai pot achiziționa la liber medicamente pentru diverse afecțiuni, ci doar cu rețetă de la medic, oficialii vin cu o altă noutate. 20 de antibiotice pot fi cumpărate doar în doza de urgență, pentru cel mult 48 de ore. Acestea sunt:

medicamente

  1. AMOXICILLINUM
  2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
  3. AMPICILLINUM*
  4. CEFADROXILUM*
  5. CEFALEXINUM*
  6. CHLORAMPHENICOLUM*
  7. CLARITHROMYCINUM*
  8. CLINDAMYCINUM*
  9. DOXYCYCLINUM*
  10. ERYTHROMYCINUM*
  11. METRONIDAZOLUM oral*
  12. NITROFURANTOINUM*
  13. OXACILLINUM*
  14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
  15. SULFAFURAZOLUM*
  16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
  17. SULTAMICILLINUM*
  18. TETRACYCLINUM*
  19. TINIDAZOLUM*
  20. NYSTATINUM*

„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, conform News.ro.

Specialiștii din farmacii sunt de părere că la aceste reglementări mai trebuie lucrat, pentru că în situația în care eliberează unui pacient doza de urgență, pentru 48 de ore, nu există nici o garanție că între timp pacientul se va prezenta la consultație, la un medic. În plus, farmacistul ar trebui să se asigure în ce măsură un pacient chiar are nevoie de antibiotic. Reamintim că recent Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care se urmărește combaterea consumului excesiv de antibiotice (amănunte aici). (G.S.; FOTO: starmedica.ro)

Articolul precedentExpoziție de fotografie la Muzeul de Artă Piatra Neamț
Articolul următorPieton lovit de o mașină în Pângărați
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.