Gheorghe Chivorchian si Viorel Mastacaneanu

Șefii fotbalului românesc nu mai amână nicio etapă din Liga I, nici măcar pentru pregătirea meciurilor cu Grecia ale naționalei. După discuții care au vizat interesul echipei naționale, diriguitorii fotbalului românesc au convenit să nu mai amâne campionatul primei ligi, pentru a face loc pregătirii echipei naționale. Perioada de întrerupere fusese deja acceptată de preşedintele LPF, la propunerea selecţionerului Victor Piţurcă. Ultimul a solicitat o nouă întrerupere a întrecerii Ligii I, pentru a avea mai mult timp de pregătire în vederea barajului de promovare la turneul final al Ceampionatului Mondial de Fotbal 2014, cu selecţionata Greciei.

Nu mai primează interesul pentru echipa națională

Cum perioada actuală este de frământări, întrucât se apropie alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal și nemulțumiții s-au înmulțit, ca ciupercile după ploaie. Avertizaţi însă de nemulţumirile conducătorilor cluburilor faţă de o nouă pauză a campionatului primului eşalon, cei de la LPF, FRF şi selecţionerul Victor Piţurcă au reanalizat rapid situaţia. Şi, pentru că mai multe echipe au deja restanţe în partidele Ligii I, s-a decis varianta cea mai convenabilă echipelor şi antrenorilor. În aceste condiţii, după runda cu numărul 13, deschisă de Ceahlăul, ieri de la ora 20, pe teren propriu, cu Săgeata Năvodari, partidele etapei a 14-a se vor disputa la datele programate inițial. Singurul joc al rundei respective, care va suferi o amânare a datei de desfăşurare, va fi cel dintre Steaua şi Universitatea Cluj. În aceste condiţii, campioana (şi totodată liderul la zi al întrecerii interne), va ajunge la nu mai puţin de trei meciuri restante în Liga I: cu Astra Giurgiu, Concordia Chiajna şi U Cluj. Că tot se spune despre campionaul primei divizii că s-a fragmentat în Steaua și restul echipelor… Antrenorii nu pot fi decât foarte mulțumiți. Întreruperea campionatului putea provoca sincope în pregătire și găsirea partenerilor pentru jocuri amicale este o altă problemă greu de rezolvat.

„Este chiar foarte bine că nu se mai întrerupe, iarăşi, campionatul întrecerii noastre. Se va juca, conform programării iniţiale, evitându-se astfel o pauză fără rost“, spunea, antrenorul Ceahlăului, Vasile Miriuţă. Asemeni altor suporteri ai primei reprezentative naţionale de fotbal, „principalul“ Ceahlăului găseşte drept foarte important obiectivul de calificare a „tricolorilor“ la turneul final al Mondialului brazilian, în vara anului viitor. „Normal că este foarte important ca şi naţionala noastră să fie pregătită din toate punctele de vedere, pentru cele două «finale» din barajul cu Grecia. Însă pentru că vorbim şi despre interesele tuturor echipelor din Liga I, considerăm că şi noi, antrenorii, avem nevoie de continuitate şi nu de pauze dese, în programul de pregătire şi jocuri, pentru formaţiile noastre“, a completat Vasile Miriuţă.

Botoşani – Ceahlăul, pe 9 noiembrie

Ceahlăul Piatra Neamț a fost anunțată că, până la urmă, meciul cu FC Botoșani nu se va amâna pentru o dată stabilită după barajul de calificare la Campionatul Mondial de fotbal din 2014 dintre România și Grecia, adică după 19 noiembrie. Singurul meci din etapa 14 amânat pentru o dată care se va stabili ulterior este Steaua – U Cluj. În etapa a 14-a, după jocul cu Săgeata Năvodari, Ceahlăul va disputa primul derby moldav al noului sezon, la Botoşani, în compania nou-promovatei care a dovedit un parcurs neaşteptat de bun în etapele de până acum. Partida între FC Botoşani şi Ceahlăul este anunţată pentru ora 14 a zilei de sâmbătă 9 noiembrie. Astfel, programul pe zile şi ore a etapei 14 este:

Joi, 07.11.2013
Săgeata – Astra
Vineri, 08.11.2013
Vaslui – Petrolul
CFR Cluj – Dinamo
Sâmbata, 09.11.2013
Botoșani – Ceahlăul
Duminică, 10.11.2013
Viitorul – Pandurii
Luni, 11.11.2013
Mediaș – Concordia Chiajna
Timișoara – Oțelul
Corona – FC Brașov.

Cum se încheie etapa, trei zile mai târziu, sunt programate alegeri pentru șefia LPF. Interesantă şi de urmărit, „bătălia“ dintre candidaţii şefiei LPF, ar putea fi decisă, cel mai probabil, în urma ”votului politic”. Despre varianta respectivă, Dumitru Dragomir recunoaşte, de pe acum, că l-ar duce în postura de perdant. Gino Iorgulescu şi „Mitică“ Dragomir au mai concurat şi în 2000 pentru acelaşi post: cel de şef al cluburilor din Liga I. 11-5 a fost rezultatul precedentei bătălii, în favoarea actualului conducător de la Ligă. Acum, Gino Iorgulescu a recunoscut că este prieten cu premierul Victor Ponta, iar, mai nou, a specificat că este prieten și cu președintele Traian Băsescu, astfel încât Mitică Dragomir are toate motivele să se teamă. Mai cu seamă că, în România, pentru orice post vizat, îți trebuie susținere politică.

Cristi SOROCEANU