tabara cozla

* Tabăra Cozla (Piatra Neamț) și Tabăra Oglinzi nu se regăsesc în lista din anexa proiectului de lege privind descentralizarea

* Tabăra Cozla are valoare de inventar de peste 2,5 milioane de lei, iar cea de la Oglinzi de peste 1,8 milioane lei noi

Din lista instituțiilor deținute de Ministerul tineretului și Sportului prin Direcțiile județene, care ar trebui să treacă în patrimoniul consiliilor locale sau județene, dacă proiectul de lege ce privește descentralizarea se va concretiza în act normativ, lipsesc două tabere de copii, singurele funcționale din județul Neamț. Este vorba despre Tabăra „Cozla” din Piatra Neamț și Tabăra „Oglinzi”, din localitatea cu același nume, care nu se regăsesc în lista din anexa proiectului de lege privind descentralizarea. Potrivit proiectului de lege pus în operă de vicepremierul Liviu Dragnea în lista bunurilor care vor trece sub autoritatea Consiliului Județean în cazul taberelor școlare sunt trecute doar trei unităţi dintre cele ce cândva erau tabere, pentru că, în momentul de față, acestea nu mai funcționează: Tabăra de la Tazlău – clădirea cu instalațiile interioare aferente și taberele „Izvoraș” și „Izvorașul”, ambele de la Bicaz, instituții care de fapt au împărțit o singură clădire cu anexele.

Despre Tabăra „Cozla” și Tabăra „Oglinzi” nu se spune nimic deși acestea figurează în patrimoniul Direcției Județene de Tineret și Sport Neamț, ultima actualizare a patrimoniului făcându-se la data de 30 septembrie.

Mai mult decât atât, în gestiunea Taberei „Cozla” există, în afară de clădirea în sine, cu o valoare de inventar de 1.217.732 lei, o listă întreagă de bunuri, pornind de la aparat de sudură și terminând cu televizoarele, care se ridică la o valoare de inventar totală de 1.307.136, 390 lei. Tabăra de la Oglinzi este de departe cea mai dotată și profitabilă în același timp pentru că doar clădirile și anexele acestora ridică valoarea de inventar la 1.896.130 lei.

”Din punctul meu de vedere este bine că cele două tabere nu apar pe lista instituțiilor care trebuie să treacă în patrimoniul Consiliului Județean sau la consiliile locale. Sunt singurele tabere din județ care pot aduce profit DJTS și care pot să susțină salariile angajaților, mai ales că în ultima perioadă de timp, ca peste tot și la noi, s-a stat destul de slab la capitolul bani. Celelalte tabere e bine dacă trec la consiliile locale, ar putea fi transformate în cămine, internate sau ceva de genul ăsta, iar eu am avut o astfel de idee acum câțiva ani însă primarii au spus că nu sunt bani la buget pentru așa ceva. La Tazlău ar fi mai greu pentru că acolo e în conservare din 1996, iar clădirea și instalațiile interioare sunt foarte degradate”, a spus Adrian Niță, director executiv DJTS Neamț. Sperăm să aflăm ce se va întâmpla cu cele două tabere, Cozla și Oglinzi atât timp cât acestea nu figurează pe lista proiectului lui Liviu Dragnea. (I. CĂLIN)