0:00

„Pomana UE” cu miere contrafăcută, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* mierea bulgarilor este, conform analizelor, „glucoză”

Bulgarii au mai dat o țeapă cu alimentele pentru nevoiași acordate de UE prin PEAD 2013. După ce, anul trecut, firma din Bulgaria care câștigase licitația pentru a trimite nevoiașilor din România făină și ulei, a dat faliment și nu a onorat nici în ziua de azi comanda, iată că de această dată, mierea trimisă pentru PEAD 2013 s-a dovedit a nu fi miere, ci un amestec de ingrediente trecute pe lângă miere. Potrivit buletinului de analize primit de la APIA București, un lot întreg de miere trimis pentru județul Neamț nu era conform cu cerințele caietului de sarcini în ceea ce privește calitatea produsului. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că mierea polifloră destinată celor mai defavorizate persoane conține ”glucoză industrială prin reacția cu alcool”.

”Tot lotul a fost retras din depozitul de la Podoleni deși până la retragerea lotului 46, cel incriminat – aproximativ 13,5 tone – mierea a ajuns deja la 22 de consilii locale de pe teritoriul județului Neamț, deci au fost distribuite aproape 6 tone. Acum APIA va organiza din nou licitație și va selecta un alt furnizor. Mierea în cauză, conform etichetei, a fost produsă în UE, ambalată de OBERON -X LTD și a fost distribuită de Atifco Fine Food București”, a precizat Emilia Arcan, coordonator PEAD 2013 pentru județul Neamț.

Până la această dată 55 de unități administrative din județul Neamț au ridicat alimentele comunitare, urmând ca restul de 28 să le primească conform acordurilor semnate cu APIA și CJ Neamț. Potrivit graficului, urmează ca pe data de 20 noiembrie în depozitul de la Podoleni să ajungă 18,9 tone de conserve de carne, iar în decembrie acestea să fie completate cu un lot de alte 34,8 tone, în luna decembrie. Conservele de carne urmează să fie distribuite către primării pe măsură ce ajung la depozitul central de la primării. După un grafic stabilit de APIA și CJ, PEAD 2013 ar trebui să se finalizeze până în luna martie 2014.

”Noi trebuie să ne asigurăm că aceste alimente, ajung în timp util la beneficiari, deși unele instituții care centralizează numărul persoanelor beneficiare PEAD 2013 au greșit listele sau au omis să treacă respectivele persoane pe liste. De aceea recomandăm celor care nu se regăsesc pe liste și știu că pot beneficia de alimentele de la UE să meargă la primăria de care aparțin și să solicite să fie verificate listele, să fie ajutați. De exemplu, instituții cum ar fi Casa de Pensii nu au trecut în lista cu beneficiari foarte multe persoane care depășesc plafonul de venituri cu 1 leu. Vreau să menționez faptul că aceste persoane, în general oameni în vârstă vor primi alimente pentru că noi vom reactualiza listele respective și vom face în așa fel încât să-și primească acest drept pentru că este dreptul lor. Nu mi se pare normal ca un om cu o pensie de 401 lei să nu fie încadrat la PEAD pentru că plafonul de încadrare este de 400 de lei. Mai mult decât atât eu personal am verificat cum sunt distribuite aceste alimente și am constatat că cel puțin în comunele din zona Târgu Neamț, oamenii sunt mulțumiți pentru că au primit pachetul cu cele 31,8 kilograme întreg, iar distribuirea se face conform acordului”, a mai spus Emilia Arcan.

Irina CĂLIN

Articolul precedentAu dispărut taberele?
Articolul următorApartament la vice: Cine minte în cazul lui Mircea Pintilie?