0:00

„Liceele trebuie lăsate să-și aleagă propria formă de admitere”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

*Este opinia lui Eugen Țapu-Nazare, candidatul USL pe colegiul I Senat

Eugen Țapu Nazare, candidatul USL pe Colegiul I Senat, consideră că educația este unul dintre cele mai importante domenii în care trebuie să se implice un parlamentar. Renunțarea la clasa zero, extinderea programului after-school și autonomie  pentru licee în a-și organiza propria formă de admitere sunt câteva dintre prioritățile pe care Eugen Țapu Nazare, candidatul USL pe Colegiul I Senat, le vede pentru sistemul de educație. ”Trebuie reintrodusă o formă de admitere în licee. După evaluarea națională de la clasa a VIII-a, liceele ar trebui lăsate să decidă propria formă de admitere. Acest lucru va scădea din gradul de subiectivitate care există acum și va permite liceelor să aleagă elevii mai atent, în funcție de profil”, consideră candidatul USL la Senat, care crede că autonomia ar trebui să se manifeste și în ce privește alegerea directorilor. Aceștia nu ar mai trebui impuși de inspectoratele școlare, ci aleși de profesori și părinți. În acest fel – spune Eugen Țapu-Nazare – s-ar depolitiza școala românească și ar prima performanța, nu prietenia cu vreun șef de partid..

”Școală după școală”, un program finanțat de la buget

Alte două măsuri prioritare susținute de Eugen Țapu-Nazare sunt extinderea programului școală după școală și asigurarea unei mese calde pentru elevii din ciclul primar și gimnazial. „Cei mai mulți părinți nu mai au timp să facă lecțiile cu copiii lor acasă, pentru că ajung târziu de la muncă sau sunt plecați în străinătate. De aceea, copiii trebuie să fie supravegheați, să facă temele corect. Sistemul școală după școală este în acest moment facultativ și susținut financiar de părinți. Ar trebui finanțat de stat, pentru că nu toți își permit să scoată bani din buzunar”, spune candidatul USL la Senat.  El consideră că trebuie acordată o mai mare atenție și alimentației tinerei generații care, în ciclul gimnazial, ar trebui să primească o masă caldă.

Armonizare cu piata muncii

Referitor la finalitatea pe care o are pregătirea din școala românească, Eugen Țapu-Nazare spune că îl preocupă armonizarea între programa de învățământ și necesitățile de pe piața muncii. „Concret, împreună cu parteneri străini și cu   Blocul Național Sindical, am accesat circa 5 milioane de euro, bani europeni pentru un program intitulat <Caravana carierei>. Acest program funcționează și are în vedere 42 de licee din 21 de județe ale țării, iar în perioada 2013-2020  vom continua și cu alte unități. Grupul țintă este de peste 3500 de elevi din clasele terminale de liceu, cărora li se face consiliere și orientare pe piața muncii. De altfel, când eram la Ministerul Economiei,  conduceam o comisie constituită tocmai pentru a corela necesitatea educației de a veni în concordanță cu cerințele de pe piața muncii”, a mai spus Eugen Țapu.

Articolul precedentBiblioteca judeţeană împlineşte patru decenii
Articolul următorElena Udrea, sprijinită de romaşcani