leoreanu camasa

“Rossal o încurcă dacă aduce gunoi din altă parte” – este declarația făcută de primarul Laurențiu Leoreanu, care a încercat să aducă noi lămuriri vizavi de modul în care se colectează gunoiul de la Roman. Acesta a aflat despre acuzațiile aduse de președintele CJ vizavi de mafia gunoiului și a precizat că “așa o fi, probabil că are informații”. Însă, în același timp, edilul s-a dezis de vreun interes local pe acest plan. Totuși, precizările făcute ieri sunt ușor diferite de cele de până acum, mai ales în ceea ce privește relația pe acest domeniu cu comunele din zonă. Mai exact, primarul Leoreanu a precizat că deșeurile de la comune au fost depuse la rampa mare de gunoi și nu la depozitul temporar, construit în luna mai a acestui an cu bani de la bugetul local, adică 100.000 de euro. Primăria Roman are contract cu Rossal înainte de a fi eu primar. În ciuda demersurilor, din 2009 am ținut prețurile la același nivel, în jur de 34 de lei pentru deșeurile de la asociații și vreo 36 de lei pentru cele de la case. Același tarif s-a practicat și pentru comunele din Asociația Roman Metropolitan. Vorbim de un preț de colectare și unul de depozitare, iar pentru acesta din urmă eu m-am asigurat că este la fel pentru toate comunele din Asociație, a declarat primarul Leoreanu.

Rossal, firma agreată

Acesta a scos istoricul momentului în care Rossal a preluat în administrare rampa de gunoi. Inițial, aceasta era în administrarea Locato Municipal, firma Consiliului Local. Primarul Leoreanu spune că de două ori societatea a încercat să obțină avizele pentru acest serviciu și de două ori a eșuat. Nu am putut obține licențierea. În 2010 ni s-a dat o listă cu investițiile care trebuiau făcute. Pentru încă un an și jumătate cât mai funcționa rampa nu meritau aceste investiții. Groapa urma să se închidă, prin proiectul european, și s-a întâmplat asta anul acesta. Consiliul Local a acceptat ca Rossal să ia în concesiune rampa, fiind singura societate licențiată din zonă. De atunci, pentru Roman și Roman Metropolitan, prețul a fost protejat de mine și la verificări am văzut că este același, a explicat primarul Leoreanu.

Bani de la Roman, gunoi doar de la Roman

Clar este faptul că nu toată lumea, adică toate comunele, au avut sau au contract cu Rossal. Pe această componentă, primarul spune că nu mai este treaba lui, ci a operatorilor și primarilor respectivi. Cât timp Rossal a avut rampa de gunoi în concesiune, era treaba lui de la cine primea gunoi și la ce preț. Singura excepție a fost prețul impus pentru Roman Metropolitan. Valea Ursului are contract cu un alt operator. Este treaba lor să-și regleze acum problemele și să găsească unde să depună gunoiul. O variantă pentru noi, Romanul, la închiderea rampei de gunoi era să ducem gunoiul la Darabani. Dar, am făcut un depozit temporar, cu bani din bugetul local. Aici nu am primit gunoi din alte comune. Când noi am găsit soluția, nu am auzit vreun primar care să spună că pune și el bani pentru depozit și, la final, va plăti pentru cărarea deșeurilor. Nu e vorba de lipsă de omenie, ci e vorba de cheltuiala judicioasă a banilor. Când toți au avut unde pune gunoiul, adică la rampa de la Roman, nu au fost discuții”, a spus primarul Romanului.

Edilul declară că, de fapt, vina aparține celor care au gândit proiectul pe deșeuri: Au pus căruța în fața boilor. Întâi trebuia făcut depozitul de la Girov și stațiile de sortare și transfer, apoi trebuiau închise rampele neconforme”.

Primarul Leoreanu spune că, de fapt, depozitul temporar de la Roman are liber 60% din capacitate, și nu 40% cât s-a vehiculat până acum și că aici doar romașcanii își lasă deșeurile. Vizavi de faptul că Rossal are contract și cu alte comune, dar la Roman se va primi doar gunoiul romașcanilor, primarul Leoreanu spune că va monitoriza situația cu ajutorul camerelor de luat vederi, știind ce numere au mașinile de la Rossal care fac colectarea din Roman și care din alte localități cu care firma are contract. “Dacă Rossal va depune gunoi din altă parte, atunci o încurcă”. (C. MATEI)