0:00

Spitalul Județean Neamț: Dotări clădite din banul public și sponsorizări, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la începutul anului, eforturile manageriale de a îmbunătăți starea celei mai mari unități medicale din Neamț se văd. Unele eforturi au venit pe calea Consiliului Județean, iar altele au ajuns pe calea sponsorizărilor. Și unele și altele sunt bine venite atât timp cât urmăresc bunăstarea pacientului și îmbunătățirea actului medical. Acum, curtea Spitalului Județean Neamț arată ca un șantier. Se construiește, se repară, se mută secții. Deși pacienții și personalul care lucrează aici spun că mai sunt multe de făcut am încercat să aflăm ce s-a reușit de la începutul anului și până acum.

CJ, materiale sanitare și proiecte

Dinspre CJ Neamț s-au îndreptat spre unitatea spitalicească aproximativ 22 de miliarde de lei vechi. Banii au fost alocați pentru aparatură medicală, proiecte, lucrări de reabilitare și construcții. Din total cea mai mare parte din bani s-a dus pe materialele sanitare. Pentru acest segment s-au alocat peste 13 miliarde de lei vechi. Cea mai costisitoare investiție este o lampă scialitică ce a fost achiziționată la prețul de 117.000 lei. Tot scumpe, dar în aceeași măsură folositoare sunt și următoarele aparaturi: aparat anestezie modular pentru adulţi și copii – 105.000 lei; masă de operație – 100.000 lei; sistem multifiltrare tratamente dializă – 78.000 de lei; aparat de ventilație mecanică – 75.000 de lei; craniototm – 70.000 de lei; colonoscop – 63.000 de lei. Pe partea de proiecte, ambiții sunt, iar una din cele mai mari se reflectă în costurile pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate la  „Proiectul tehnic şi detalii de execuţie Reabilitarea şi Modernizarea Secţiei Pediatrie şi completare expertiză tehnică”. Nu mai puțin de 95.000 lei a alocat CJ pentru acest capitol în urma căruia Secția de Pediatrie ar trebui să beneficieze de un proiect menit să-i creeze condiții mai bune.

Cel mai mare efort pe care conducerea actuală îl gestionează este proiectul „Reabilitare canalizare şi Staţie de Preepurare ape uzate menajere, Staţie de Clorinare, dezafectare racord canalizare menajeră Strada Orhei”. De la CJ Neamț s-au pus la bătaie pentru proiectul amintit, aproximativ 6 miliarde de lei vechi.

Sponsori și sponsorizări

Nu este de trecut cu vederea nici sprijinul de care a beneficiat SJU Neamț venit din partea sponsorilor. Dacă anul trecut, din sponsorizări, SJU Neamț a beneficiat de un sprijin de 187.679 de lei, anul acesta, numai până în luna septembrie s-au valorificat bunuri de peste 378.000 lei. Printre cei mai mari donatori de la SJU Neamț se numără și societatea Kober care a donat un aparat medical de aproximativ 61.000 de lei, iar acum figurează în evidențele contabilității, cu un contract de sponsorizare în valoare de 38.160 de dolari. Un alt sponsor mare care a contribuit cu un aparat extrem de important pentru unitatea spitalicească din Piatra Neamț este Rifil. Firma nemțeană a donat un „procesor de țesuturi”, în valoare de 72.000 de lei. La medicamente, cu sume importante au contribuit firmele: „Les Laboratoires Servier” – 70.000 de lei; „Europharm Holding” – peste 60.000 de lei; „Terapia SA” – 25.000 de lei. Cu materiale de curățenie cea mai darnică firmă este Petrocart, cu peste 14.000 de lei. În lista cu donații apar și cifre subțiri care par desprinse mai degrabă din buzunarul unor oameni care nu sunt prea darnici. Astfel, găsim că în anul 2013 s-au făcut donații și de 0,20 de lei, în medicamente, venite de la firma Fresenius Kabi România.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI
Articolul următorLeoreanu: “Rossal o încurcă, dacă aduce gunoi din altă parte”