0:00

Lebede moarte, testate pentru gripa aviară! Deocamdată, teste negative!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDirecția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț are în atenţie lebedele moarte, în ideea de a se efectua în timp util testele de identificare a virusului gripei aviare.

În acest sens, Prefectura Neamţ informează că testele efectuate până în prezent au avut rezultate negative.

„Pentru situațiile apărute la sfârșitul anului trecut – 4 cazuri pe Lacul Bâtca Doamnei – testate pentru Influența Aviară prin metoda – identificarea genomului virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR – rezultat a fost negativ pentru toate cele 4 cazuri – genom nedetectat. (…) De la începutul acestui an, au fost analizate: o lebădă moartă, găsită pe un iaz privat din localitatea Săvinești – pe data de 16.01.2017 – testată pentru Influența Aviară – rezultat negativ, genom nedetactat; o lebădă găsită moartă pe Lacul Bâtca Doamnei – pe data de 25.01.2017, s-a trimis setul de organe pentru analiză la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București – rezultatul va fi comunicat la finalizarea testelor; două probe – seturi de organe de la două lebede de iarnă găsite moarte pe Râul Bistrița – pod Restaurant Căprioara – recoltate pe 25.01.2017  testate, în curs de evaluare. Rezultatul va fi comunicat la finalizarea investigațiilor de laborator”, potrivit Prefecturii Neamţ-

De asemenea, în cadrul Programelor naționale aprobate pentru 2016 cu privire la gripa aviară, DSVSA Neamţ a realizat 325 de examene serologice din exploatații non-profesionale și profesionale, rezultatul fiind negativ pentru toate probele testate, potrivit aceleaşi surse.

„Se vor intensifica patrulările pentru ridicarea eventualelor cadavre de păsări moarte, vor fi făcute imediat testările de specialitate, în fiecare caz, conform procedurilor specifice. La finalizarea acestora vom reveni cu o informare actualizată”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă. (ZCH NEWS)

Articolul precedentExpoziție care așteaptă vizitatori la Muzeul de istorie
Articolul următorVCM-LPS Piatra Neamț, înfrângere la Ploieşti
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.