pietricica turism

Deși organizată cu mari eforturi, expoziția ”Portrete în istorie”, deschisă la Piatra-Neamț, în ziua de 23 ianuarie, nu a fost vizitată de prea multă lume până acum. Cum tablourile semnate de Gheorghe Tăttărescu, Barbu Iscovescu, I.D. Negulici, C. D. Stahi și Petru Verussi, aduse de la București, rămân într-una din sălile Muzeului de istorie și pe parcursul lunii februarie, directorul CMJ, Iulian Ghercă speră ca măcar de acum încolo să vină cât mai mulți vizitatori să admire portretele unor personalități care au contat pentru istoria neamului, dar și pentru înfăptuirea unirii de la 1859.

Aceste lucrări deosebite au o cheie artistică, dar și una istorică”, a precizat prof. dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. ”Adresez o provocare cetățenilor să demonstreze cât de importante sunt pentru ei cultura și istoria neamului. Este o expoziție care merită văzută și ne propunem să aducem lucruri de excepție la Piatra-Neamț, pentru ca oamenii să învețe să aprecieze aceste opere de artă și să treacă mai des pragul muzeului. Noi sperăm ca apetitul cultural al nemțenilor să fie pe măsura importanței operelor care sunt aduse și expuise în județul nostru”.

Tot în această perioadă, Muzeul de artă găzduiește o expoziție inedită, semnată Atena Elena Simionescu, născută în Piatra-Neamț, acum rector al Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași. Expoziția cuprinde peste 60 de lucrări de gravură și obiecte de artă. ”Temele abordate în expoziție fac o sinteză asupra culturii plastice stăpânite de autoare care folosește mijloace tehnice inventive și dimensiuni variabile, de la monumental la tridimensional”, se arată în prezentarea făcută pe site-ul CMJ. ”De asemenea, artista apropie gravura de pictură, un experiment grafic reușit, prin folosirea culorilor de apă sau de ulei și a plăcilor multiple”.

Pa parcursul anului 2016, expozițiile temporare și permanente organizate de CMJ Neamț au atras 230.000 de vizitatori. În top se mențin Cetatea Neamț și Casa memorială Ion Creangă.

C.M.